Adorable

Yoshi, Patriks katt, är sööööööt! Hon lekte och sen somnade hon på mina stövlar i kassen

Baknykter

Ni som gjort det vet känslan. Kroppen är tung, en molande känsla av träningsvärk i varje kroppsdel från dansen, det känns som allt går lite för snabbt och huvudet hinner inte med att registrera allt som händer, hungrig fast ändå inte, trött fast kan inte sova mer. Jag är baknykter. Baknykter från en helgs festligheter och framförallt efter för lite sömn under en hel helg och intensiv dans i lördags. Distriktsstyrelsesamlingen var magisk som väntat, minikongresskänsla.
Idag är det valborg och jag ska fortsätta UNF:a mig och sen väntas det någon form av "öl i parken". Får se vart det slutar och hur ont jag har i fötterna imorgon. Men då, imorgon, då ska jag ta igen mig och komma ikapp i energin och bara vara seg en hel dag. Gärna i solskenet.


Skrattattack

Stockholms improvisationsteater stod för kvällsunderhållningen ikväll. Jag kan inte komma ihåg när jag skrattade så här mycket sist. De gjorde en historia om hur en morgon ser ut för mig. Kommer till kansliet, funderar på varför det bara är IOGT-loggor överallt, säger hej till receptionisten, in genom glasdörrarna, säger hej till Andreas och Astrid, slänger in ytterkläderna i fönstret, börjar jobba, säger hej till Dennis när han kommer, skvallrar om medlemmar, börjar snacka privata relationer om mig, han och Lisa i första hand. Sen spelade de upp min berättelse och jag skrattade så jag fick kramp i käkarna och jag blev alldeles svettig. Sjukt roligt. Fick fyra fribiljetter till mig, Dennis, Lisa och Patrik. Väldigt roligt!

Uppskattning

Igår fick jag blommor av Jönköpings distriktsstyrelse. Jag är deras fadder och de ville visa att de uppskattar mig. Var inte alls beredd på det och blev jätteglad. De hade till och med köpt söta hundben till Lejben, de vet vad som passar :)
Tack för att ni visar att ni tycker om mig. Det ger verkligen energi att fortsätta vara en bra förebild och en bra fadder. Och sitta timmar i tåg och åka kors och tvärs bara för att jag vet att jag bidrar och utvecklar.

Adeptdejt 1

Jag är mentor i maktsalongen som är ett mentorskapsprogram och nätverk för unga kvinnor med ledarroll i ideell sektor. Idag har jag och Helena träffats för första gången över en stor frukost på Cafe Fix. Vad vi pratade om är givetvis hemligt men det finns mycket att diskutera.
Många tjejer behöver stärkas och lyftas fram och eftersom jag är så glad att det funnits och finns tjejer kring mig som peppar och stärker mig varje dag ger jag gärna det vidare.

Langa alkohol

Unga får tag i alkohol trots att vi har en 18-årsgräns. Några butiker säljer till minderåriga men den stora boven i dramat är unga vuxna och föräldrar som förser barn och unga med alkohol från systembolaget. Äldre vänner och langare är de som köper ut mest. Min uppfattning är att många unga vuxna tycker att unga har "rätt" att dricka alkohol och att det är synd om dem för att de inte kan få tag i alkohol genom att köpa själva. Men vilken björntjänst de gör.
Det finns en 18-årsgräns i sverige av en anledning och den bygger inte på moraliska värderingar. Det handlar om att man innan man fyllt 20 år inte har utvecklat hjärnan, inte har utvecklat sitt konsekvenstänk fullt ut och för att tonår och grupptryck tillsammans med alkohol väldigt sällan är en bra kombination. Den som säljer alkohol vidare till en minderårig riskar att personen råkar illa ut och jag undrar om någon langare (organiserade eller bara nån gång ibland) vill ha ta på sig konsekvenserna av ungdomsfyller. Vill de bära misshandel och våldtäkter på sitt samvete?
Är du ung vuxen och känner någon som ska sälja vidare eller funderar på att göra det själv, tänk till en gång extra. Alkohol ska konsumeras av de över 18 år enligt lag och för att de mår bättre nyktra. Ge dem den möjligheten utan att smutsa ned valborg med sprit.
I övrigt önskar jag alla en festlig vardag med eld, gemenskap och vårkänslor!

Körsbärsblom

Igår kom jag hem till ett vårigt stockholm och tur är väl det för det är snart 1:a maj och i Umeå är det inte ens snöfritt. Här står körsbärsträden i blom och psåkliljorna har äntligen slagit ut, bättre sent än aldrig.
Idag ska jag först äta frukost med min nya adept inom mentorskapsprogrammet maktsalongen, sen ge en liten hälsning till gruppledarföreningen (gruppledare för barn som vuxit upp i missbruksmiljö) och sen bege mig till Tollare där det är DSS. Kommer bli en bra dag men jag lever i en kappsäck. Umeå 7 dagar, Stockholm 1 dag, Nacka 2 dagar, Uppsala 3 dagar, Stockholm 2 dagar och Växjö 4 dagar. Så der framtiden ut!
kom

Vårmiddag på systemet

Idag var jag och ett 20tal andra personer på vårmiddag på systembolagets huvudkontor. Gemytlig stämning och trevligt samtal runt bordet. Vid mitt bord satt Systembolagets vd Magdalena Gerger, en mycket kompetent och vältalig kvinna som i alla hennes resonemang balanserade systembolagets två uppdrag: att minska alkoholens negativa effekter och att ge utsökt service till kunderna.
Femrättersmiddag och flertalet drycker att välja på. Det alkoholfria utbudet var mer än godkänt, blev kär i deras russinjucie.
Att vi har ett systembolag i Sverige är helt avgörande för vår förhållandevis låga konsumtion om vi jämför med övriga Europa. Senaste kvartalets mätningar visar att de har 72 % stöd av svenska folket. För nykterhetsrörelsens del så har relationen till systembolaget sett olika ut, när mina föräldar vara med i UNF kedjade de fast sig vid dörrarna och limmade igen ingångarna idag tycker UNF att systembolaget är fantastiskt. Här om dagen gick jag förbi detta skyltfönster och blev glad. De tar verkligen sitt uppdrag på allvar!
När det var så här många glas vid bordet kände jag mig som Jack i Titanic. Men det visade sig inte alls vara så svårt. Man fick dricka ur det glas man ville och oftast hällde ju servitören upp i rätt glas.
Menyn var makalöst bra, vegetarisk och allt! Till varje rätt fanns motsvarade alkoholfritt att välja på och det kändes helt naturligt att sitta och dricka tillsammans, både de som drack alkohol och de som drack alkoholfritt.
Pre-deserten (eftersom det var två) var denna jordgubbs och choklad blandning. Russinjuicen var grädde på moset!

Min syster Lisa

Jag har en syster som heter Lisa. Hon är snart 24 år gammal och är kreativ. Hon tar för sig allt hon vill, bangar inte på något. Hon spelar in en EP, tar jazzlektioner, skriver en bok, jobbar med polisstudenter och spelar olika roller av svåra personer som polisen får träna att hantera, syr om kläder, läser massa böcker och ser på serier/film. Det var den kulturella uppradningen. Andra saker hon gör som är coolt är att hon detoxar  lite nu och då, är en fantastisk lyssnare och vän (och syster såklart), läser till socionom och kommer bli en förjävlabra sägs det. Lisa är oslagbar på väldigt många sätt och igår såg jag henne för andra gången i hennes fjärde spex. Jag såg henne första året 2009 och hon har utvecklats så himla mycket på dessa år. Vilken stjärna hon är, jag blir så stolt att jag nästan började gråta men det är mammas roll så jag lät bli.
Vill man lyssna på henne kan man göra det via myspace.
Vill man läsa något hon skrivit kan man läsa hennes krönika publicerade i Amelia nr 09 april 2011
Vill man titta på henne kan man kolla in dessa spexbilder som inte alls är av den bättre kvaliten. Hon är den gamla i blå klänning.
Vill man träffa henne så har jag hennes nummer.
Bäst är du Lisa!

Nya sedlar

Vad tycker ni om de nya sedlarna? Jag tycker de känns moderna och snygga. Lite EU-touch och tydliga skillnader mellan dem. Kul med en tvåhundring.
Kul med varannan tjej, är de inkvoterade? Finns det en anledning till att en man är på 1000-sedeln som ett bevis på vem som när allt kommer omkring ändå är det första könet? Undrar hur de tänkte när de valde vem som skulle vara på vilken. Astrid för att många barn har en tjogor eller för att hon är minst känd av de som valdes ut. Är Dag på 1000-sedlen för att han är vårt största namn? Slutsats blir att många av våra namn är personer som är kända för kulturella prestationer, intressant tycker jag!
Vad tycker du?

Vardagslyxen

Resemålen börjar ordna upp sig. I sommar blir det Nice, Gotland och Island. Känns stabilt. Idag har jag klippt mig och fått ansiktsbehandling på body shop och shoppat kläder. Välidgt välförtjänt till mig själv. Ridit har jag oxå gjort, det är som värsta välmåendeveckan det här!
Ser lite sjukhusaktigt ut men i tänk er stillsam musik, aromatisk doft, sköna produkter och en kvinna som älskar sitt jobb som behandlar mig i 60 min. 

Bilder från första dagarna i Tväråbäck

Igår var jag på födelsedagsfika hos Frida - så lyxigt!
Jag, Emma och SötLovis bygde en snögubbe och hon lärde sig hoppa jämnfota i vattenpölar.
Här om natten gnällde Lejba en massa vid garderoben med jakt i blicken. Hon var dryg och jag stängde garderoben. I morse gjorde hon samma och då hörde jag hur det lät något. Jag insåg att det nog kom från vinden eller skorstenen. Lite senare fann jag och pappa detta fågelbo i ventilationen kopplat till skorstenen.
Pappa har varit hos Farmor och Farfar och tömt deras garage. I lördags spenderade han 7 timmare i garaget och sorterade spik. Mamma tror att det är hans terapi.
Ikväll har jag hjälpt pappa och Tove med epan. Jag var slipansvarig.
Före
Under tiden
Efter
Ännu mera efter, dammig och snöt svart snor.

Till skatteverket

Snälla skatteverket. När jag ringer er kundtjänst vill jag att ni ska låta trevliga och glada över att jag ringer. Oavsett om ni är inne på er 8 timme i stolen och headsettet skaver och jag ställer konstiga frågor så vill jag bli bemött trevligt. För mig är ni kanske mitt första samtal idag och jag är glad, är ni då griniga blir jag grinig och då blir det ett tråkigt samtal om en fråga som för många är svåra. Man vill inte känna sig till besvär.
Tack för att det jobb ni gör och tack Sverige för att vi har Skatteverket och SCB, jag har väldigt hög tilltro till er!

Spelkväll

Att vara på distriktsårsmöte i sitt hemma distrikt är något speciellt.
Har haft spelkväll med la familia och jag kom sist, Tim och Tove på delad förstaplats. Turnering med fyra sorters spel, massa godis och troccadero. Skratten tar aldrig slut.

Lycksele

Jag har åkt tåg från Lycksele, ett gammtåg utan högtalarsystem. Jag har åkt förbi mitt eget hus med ett persontåg och visat Amanda och Elin min by från ett passagerartågperspektiv. Känns stort att få åka tåg förbi min egen gård.

Norrtåg

Jag åker för första gången det nya pendeltåget mellan Umeå och Vännäs. För en ort som Vännäs och alla kringliggande byar betyder det mycket att det går snabbt och smidigt att åka till stan både för nöjes skull men oxå för att pendla till jobbet. Bara 21 minuter tar det nu mellan Vännäs och Umeå, tidigare tog det mellan 30 och 50 tidigare. Vissa tåg fortsätter bidare till Lycksele (dit jag ska på distriktsårsmöte på lördag) och de passerar då Tväråbäck. De diskuteras om Tvb ska få en egen pendeltågsstation. Det vore ju helt fantastiskt, vilken infrastrukturutveckling jämfört med när jag växte upp. Det finns hopp om landsbygden!
En liten karta för att förstå sammanhanget. Umeå ut mot kusten, Vännäs mitt i och Tväråbäck är A:et.
Här är det fortfarande vinter.

Homosexualitet=tobak

Först ett möte i Tumba om hur UNF och deras stödgrupper kan samarbeta. Möjligheterna är oändliga. En sväng förbi SJ loungen och sen en presentation på 10 min om UNF, alkoholpolitik, Ett bra uteliv och vem som bär ansvaret för att skapa nyktra mötesplatser. Allt på engelska inför ett 40-tal personer som deltog på Forum för unga politiker från Nordvästra Ryssland och de Nordiska länderna. Under panelsamtalet hamnade vi i en diskussion om homosexualitet och tobak i relation huruvida det är diskrminerande eller orättvist mot tobaksbrukare att inte få röka var som helst. En snubbe sa "ska man inte få röka var som helst och jag inte ska ha rätt till den friheten så ska inte homosexuella få hångla öppet heller. Jag vill inte utsättas för det, det borde oxå förbjudas om rökning inte får ske var som helst". Har tre saker att säga om det.
1. Det är en mänsklig rättighet att få hångal med vem man vill så länge båda är med på det
2. Hångla är bra för hälsan, tobak är ett gift
3. Om det är så jobbigt att se, blunda då, jag kan tyvärr inte sluta andas, då kommer jag nämligen dö.
Mot Uppsala och bio med Patrik och sen fika på stan. Vi var helt själva på bion, väldigt wierd känsla men skönt att kunna snacka under bion, sitta som man vill osv. Nu nattåget mot Umeyo och framförallt Tväråbäck!

En lapp för alla 385 000 barn

Idag är det slutspurt för några av UNF:s medlemar som går projektbildaren Wendelsbergs folkhögskola. De gör sina egna projekt under terminen och här är ett av resultaten. Upplägget för En krona lappen är enkelt. För varje krona som skänks sätts en post-it-lapp upp i Nordstan i Göteborg idag.
Pengarna går oavkortat till verksamhet för barn och unga under lov och helger då de samhället ofta tar semester och många barn blir ännu mer utsatta. Det görs i samarbete med nätverket De glömda barnen och du kan sätta in pengar här:

Insättningen görs till:
Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland
Plusgiro: 248155-4
Bankgiro: 5020-9881
VIKTIGT: MÄRK INBETALNINGEN MED: DGB Gbg ”En krona lappen”, konto 3013
Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland står som juridisk mottagare.

Foto: Linnea Granqvist

Seminarium om unga som framtidshopp eller rebeller

Idag har jag varit på Ideell Arenas seminarium om unga som framtidshopp eller bångstyriga rebellar. En mycket intressant förmiddag. Det väckte två tankar om ålder och två om kön.
 • Varför måste vi ha en ungdomsorganisation inom IOGT-NTO-rörelsen? Vad är det med "ung" som gör att denna grupp måste särskilja och vara en egen organisation. Varför har vi inte en mansorganisation och en kvinnoorganisation och varför är det just scouting som måste vara en egen organisation när det lika gärna skulle kunna vara nykterhetsrörelsens kulturförbund. När alla brinner för samma fråga, i vårt fall nykterhet, varför måste vi ändå dela upp oss i olika åldrar? Frågan kan tyckas onödig, unga är en egen grupp med egna behov och några som behöver organisera sig själva för att kunna få utrymme. Är vi verkligen så diskriminerande inom IOGT-NTO-rörelsen att barn, unga och scouter måste skapa egna organisationer?
 • UNF är ingen planskola där vi bygger framtidens samhällsmedborgare. Att se på UNF på det sättet är säga att det UNF gör är på låssas. Vi är här och nu och vi gör reell skillnad och har riktig makt. Vi är här och nu och det är nu vi vill föra fram våran åsikt och påverka, inte skola oss på låssas för att sen när vi växer upp jobba med de riktiga frågorna.
 • Vad är egentligen kvinnligt ledarskap och varför finns det begreppet? Det är samma sak som att säga festa nyktert. Att leda kvinnligt innebär att ställa sig själv utanför ledarskapsnormen och lägga till ett ord för att vi ska förstå vad vi egentligen menar på samma sätt som att festa nyktert innebär att festa=alkoholintag. Vilket ju inte alls stämmer enligt vår definition av fest.
 • Varför är det så lätt att välja de som är lika en själv. Det sägs ofta att män rekryterar män och som strategi av det borde kanske jag rekrytera andra kvinnor till högre poster som ska tillsättas. Men, jag vill inte kvotra in folk samtidigt som jag inser att det är precis det som många män gör omedvetet så varför skulle det vara så fult om jag gjorde precis det som många män gör? En klok man som är chef på en bank som jobbar aktivit med jämställdhet sa: Vi behandlar folk lika. Men vi här är manlighet norm och därför är det lättare för killar att passa in än tjejer. Visst är det så! Så länge manlighet är norm vad gäller tex chefande så kommer kvinnor per definition vara sämre chefer samtidigt som de flesta är överens om att män och kvinnor är lika dugliga till att chefa. Men som sagt, den där manliga normen gör att kvinnor får jobba i motvind.
Spontana tankar på det?

Villkorslöst

Vissa dagar kan jag sitta med min att-göra-lista och tänka att jag gjort allt. Fråga mig vad jag borde göra nu, jag är ju "klar". Men nej, världen är inte nykter än så det måste finnas saker kvar att göra. Vissa dagar kan jag sitta på kansliet och då fullständigt väller sakerna över mig som jag borde göra, ta tag i och styra upp. Ibland är jag inne i ett mode där att allt går bra, jag hinner med det jag vill göra och det går i ett okej tempo för vad jag förväntar av mig själv. Och ibland så inser jag hur mycket jag inte kommer hinna, hur mycket jag önskar att jag hann och orkade med. Jag älskar verkligen mitt uppdrag och skulle nästan kunna dö för UNF och jag hatar att jag inte är fullkomlig och kan göra allt allt allt. Fattar att det är omänskligt men vill ju ändå göra maximal skillad. Så tänker jag att det bara är ett år kvar på mina 6 år i förbundsstyrelsen och att jag inte hinner något på den tiden. Och sen tänker jag att det ju för fan är 15 månader och på det hinner man faktiskt jättemycket. Så jag sätter igång igen och trummar på för att göra världen lite mer nykter varje dag. Och jag älskar det. Villkorslöst.

Borg verkar fega ur

Anders Borg sa att folk ska arbeta och inte supa. Det skulle han fixa genom en bra arbetslinje och höjd alkoholskatt. Det första låter jag bli att kommentera men det andra går det inte så bra med. Alkoholskattehöjningen uteblir under 2013 också enligt vårbudgeten som lades fram idag.
Borg har fortfarande chans att klara sitt vallöfte men för varje år som alkoholskatten ligger kvar så blir realpriset på alkohol billigare och de 385 000 barnen till föräldrar som riskbrukar blir knappast färre. Sluta fega Borg! Debattartikel på svtdebatt.se idag.
Av kommentarerna att döma så blir jag matt som vanligt. Hur kan folks verklighetsuppfattning vara att vanliga svenssons skulle börja med hembränning för motsvarande del alkohol som de låter bli att köpa på krogen eller systemet. De andra argumenten jag suckar över är argumenten om att jag som nykterist som aldrig druckit (vafan vet dom om det) eller kommer dricka inte kan uttala mig i frågan. Som att den som inte mördat inte kan argumentera för att det är dåligt eller den som inte knarkat förstår att det är bra att det finns restriktioner kring det som är farligt.

Helg

Jag har haft en så himla bra helg! Riktigt ledig, inte känt något behov av att kolla mailen och inte sprungit till någon tbana eller tåg. Fredagen spenderades hos Patriks föräldrar, halloumi och melonsallad till förrätt, bara det gjorde mig salig! Bara trevligheter. Sov över där och spenderade lördagen i soffan efter lite suckande över snön. Stickade min sjal, slappade framför TV:n och vilade. Lördagskvällen var det middag hos Lisa och Dennis. Tiden bara rann iväg och vi kunde nog stannat kvar och pratat hela natten. Upp i hyfsad tid på söndagen och mot Uppsala för att lämna över Lejba till Pappa och Tim som passerade Uppsala. Promenad i solen, lek med Patriks kattunge och sen Star wars IV. Chirre och dirre i soffan hemma i Alvik och Mästarnas mästare samt del 1 av 4 på en ny serie om Titanic till godnattsaga

Kärlek till medlemmarna

Finns det något finare än medlemmar? Finns det något mer inspirerande och engagerande än ungdomar som brinner för en demokratisk och solidarisk värld fri från droger? Som ägnar sin fritid till att göra drogfri verksamhet för andra unga, sprida budskap i media och sitta på styrelsemöte för att smida planer om hur alkoholindustrin kan krossas.
Jag har varit i Jönköping idag och där finns det väldigt mycket eld, fighting spirit och kärlek till organisationen och varandra. Precis som det gör på väldigt många ställen runt om i UNF-landet.
Om två veckor är det DSS, distriktsstyrelsesamling, och jag är väldigt taggad. Energiboost utan att sova och 140 glada ungdomar som eggar igång varandra att fortsätta vara ideell. Det går inte att likna med något annat än kärlek.
I UNF har alla något första minne som är väldigt starkt, precis som den första kärleken. Man går in i ett förälskelsestadie som någon gång tar slut men sen kan blossa upp igen genom rätt folk på rätt plats. Tillsammans är vi starka är en klyscha och en sanning. Åh, vad jag längtar efter er alla älskade, underbara, fantastiska medlemmar. Bäst är ni!

Öppettider i Göteborg och den heliga kon alkohol

Öppettiderna i Göteborg fortsätter att diskuteras. Nu har Socialdemokraterna kommit med ett kompromissförslag. Ha öppet till kl 05.00 och sluta serverar alkohol kl 03.00. UNF är för! Vi är för dans hela natten i kombination med en trygg promenad hem. Att förlänga utrymningstiderna som är 30 minuter idag skulle gynna alla. Mindre kö till jackorna (där folk slåss om att få komma fram först), färre personer som desperat ska ligga 2.45 (färre som slåss om samma tjej) och färre personer som får stå på gatan och vänta på taxi samtidigt (färre som slåss om samma taxis).
Karin och Malin i FS skriver idag en debattartikel om det hela som har publicerats i GP. Mycket bra!

Vakthunden

Här om natten gick jag hem själv och såg tre män med varsin ica-kasse och ficklampor. Jag blev rädd. Sträckte på mig och gick med raksa steg hem. Vände mig om för att kolla att de inte följde efter mig, lite diskret. Jag vill ju inte se rädd ut. Det är sällan jag har den känslan, oftast för att jag har med mig min fantastiska vakthund. Här i en otroligt smickrande bild som Gui har tagit. Inte alls läskigt öga.

Lokal media - UNF är på gång

Senaste tiden har det var och varannan dag handlat om UNF lokalt. Shit va grymma ni är allihopa som gör verksamhet, sitter i styrelser, ringer tidningar och ser till att fler får veta att UNF finns. Här är några exempel:
Ordförande och kassör från UNF Blekinge
UNF Jönköpings nyvalda DS
Norrbottens nya distriktsstryelse
Ny förening i UNF Norrbotten som ordnar konsert 4 maj med Kapten röd på lördag ordnar det en metal-konsert. Läs om det här
Några ungdomar som gör en välgörenhetskväll som projektarbete i UNF Norrbotten
Läs hela artikeln här
UNF Dalarna har ordnat ett Påsk-LAN. Läs artikeln här
UNF Jönköping Allmänna arvsfonden-projekt. Läs hela artikeln här
Det finns oxå en notis om mer nykterhet i Lycksele i UNF Västerbotten
Det här är alltså bara några av alla de UNF:are som synts i media på slutet. Hoppas det fortsätter så här!

Titanic 3D

Så många moments på en kväll. Titanic är lite fängslande som alltid. Har sett filmen många gånger och kan storyn utantill. Leo och Kate spelar makalöst bra hela filmen igenom. Själva 3D-effekterna var inte något märkvärdigt men att se filmen på bio är alltid nice. Här är min favoritscen.
Vid ett tillfälle säger Rose att livet är orättvist och hennes mamma säger att såklart är det det, vi är ju kvinnor. Spontant tänker jag, va skönt, vi har verkligen gått frammåt. Nu är orättvisorna i alla fall inget vi accepterar utan ifrågasätter även om de fortfarande är ett faktum. Men så tänker jag om. Det finns sjukt många kvinnor som tyvärr inte förväntar sig att ha samma förutsättningar män. Ett problem som alla bär ansvar att förändra, inte bara kvinnorna, inte bara männen.
Jag och Lisa i våra najsiga brillor
Så fina och ibland är jag lite avis på dem, alltså i delar av filmen. Undra andra delar är jag inte det. Av förklarliga skäl.

Ungas villkor för att organisera sig

Idag släpper LSU - Sveriges ungdomsorganisationer en rapport om villkoren för ungas organisering lokalt. Genom en enkätundersökning har de gjort en kartläggning om hur villkoren för ungas organisering ser ut lokalt. Några intressanta uttdrag:
 • 54 % av kommunerna saknar ett tydligt beslutat syfte med bidragen till ungdomsföreningar.
 • 7 % av kommunerna ställer krav på att ungdomar ska finnas med i styrelsen
 • 43 % kräver att föreningen är ansluten till en riksorganisation.
Slutsatser utifrån ovanstående siffror:
 • Stöd utan syfte innebär en avsaknad av strategiskt tänk och ofta en oförståelse varför bidrag ges. Oförståelse leder i sin tur ofta till att frågoan blir nedprioriterad.
 • Att det inte finns krav på att unga är med i styrelserna är ett hot mot ungas organisering. Då ges det möjligheter till vuxenledd verksamhet för unga och unga får själva inte det inflytande de har rätt till vad gäller sin egen verksamhet
 • De flesta organisationer skapas på lokal nivå först. Att kräva att organisationen ska vara ansluten till en riksorgansiation är samma sak som att inte vilja se nya föreningar växa fram.
Det finns flera delar i LSU:s rapport som är väldigt spännande. Ungas organisering och möjligheter att mötas är en otroligt viktig faktor för ett bra uteliv för unga. Unga behöver plattformer där de kan utbytas ideer, lokaler att träffas i och pengar till aktiviteter och verksamhet. Förutsättningarna skiljer sig mellan kommunerna. Det största hotet mot ungas organisering är den okunskap som finns i kommunerna. Några kommuner ställde frågor om vad en ungdomsorganisation är i samband med att de skulle svara på enkäten. Det är under all kritik.

Socialt!

Vilken social påsk jag haft! I torsdags åt jag liebanesiskt med Lina Staav och lekte med hennes tvillingar, i fredags lunchade jag och Ulrica och i lördags var jag på långprommis, först med Carin och sen med Anna. Kvällen spenderade jag i soffan med Sara och Gui. Såg på Sex and the city 2 och diskuterade relationer. Idag har jag tittat på när Oskar käkat lunch och snackat bostäder och pengar samt varit på lång promenad i Hagaparken i Solna med Sara och sen hängt med Sara, Gui och Rickie. Tänka sig att jag har så mycket fina vänner!
Varför tar jag så lite kort? Visst blir väl bloggen alltid roligare med bilder? Här är iaf några.
Något som liknar ett cirkustält i Hagaparken
Rickie gosar med Lejben
Lejba är sur för att hon inte får gå fritt i Saras andrahanslägenheten utan måste ligga i hallen. Skitbutter är hon och ligger så långt fram hon kan.

Bo i min lägenhet i Alvik i sommar!

Min inneboende flyttar ut 1 juni och jag tänkte testa att hyra ut min lägenhet till semestrande folk från hela Sverige. Här är min annons:

Fräsch 2-rumslägenhet på markplan men helt utan insyn. Fullt utrustat kök med liten diskmaskin, köksbord med plats för fyra. Badkar och helkaklad toalett. Vardagsrum med soffa för tre, stor platt-TV och avdelat för en 120 säng. Sovrum med en 80 säng och plats för tältsäng/extra madrass. Inglasad balkong. El ingår. 8 minuters promenad till tunnelbana och tvärbanan, tar 14 min till centralen. 10 minuters promenad till fin badplats med gräsyta och sandstrand. Alla sorters djur välkomna, ej rökare.

Referenser krävs. 3000 kr/vecka eller 2000 kr/långhelg (tors-sön) betalas fyra veckor innan inflytt tillsammans med 3000 respektive 2000 kr i deposition som återfås efter att lägenheten är lämnad i gott skick.

Uthyres i första hand 1 juli – 19 augusti men möjligheter finns från 1 juni fram till sista augusti, rabatt vid längre hyrestid.

Sprid till intresserade och maila för mer info!

Vardagsrum

Badrum

Kök

Badplats


Provköp

Maria Larsson har begärt en utredning om möjligheterna för kommunerna att utföra provköp av alkohol och tobak. Tidigare har det inte varit tillåtet att kommunerna kontrollerar butikerna för det har räknats som dold myndighetsutövning. Det är bla därför som UNF gjort ölutköpskontroller som gång på gång visar att cirka hälften av alla butiker säljer alkohol till minderåriga. Nu har utredningen kommit fram till att provköp ska bli tillåtet och lagt det som förslag. Äntligen! Drugnews har skrivit om det.
Det ska inte vara civilsamhällets ansvar att uppmärksamma staten på att lagen inte följs.
Idag i expressen finns det en otroligt provocerande ledare skriven. Jag vet inte var jag ska ta vägen för den saknar så många perspektiv. Läs den här
 • Vad jag vet har UNF:are aldrig varit anställda av kommunerna
 • Knappa hälften av alla butiker säljer ut folköl vilekt är högst relevant men aldrig nämns i artikeln
 • Om det bara fanns folköl så vore den konsumtionen inget folkhälsoproblem. Men folkölet bidrar givetvis till en totaltkonsumtion och Sverige har en väldigt hög alkoholkonsumtion.
Jag vill uppmana alla UNF:are att skriva insändare i deras lokaltidningar där det framgår hur bra det är att provköp äntligen föreslås bli tillåtet. Det är inte vår uppgift att kontrollera att alkohollagen följs och många unga får tag i folköl trots att de inte är 18 år.

Påskvila

Har köpt säsong 3 och 4 av skilda världar och garn. Ska sticka en sjal, springa, expressumgås med alla vänner och slöa framför serien som jag älskade under mellanstadiet nu under påsken. Ska bli hemskt skönt!

Hungerspelen

Idag har jag och Lina sett på hungerspelen. Mycket bra film och även om slutet gick att gissa så var den ändå inte förutsägbar. En blandning av Gladiatorerna och Kalle och Chokladfabriken. Den får fyra Indalakarameller!

Hård lek

Idag har Lejba och Leo lekt och Patrik har köpt en kissunge. Hur Lejba och Yoshi ska gå ihop framöver återstår att se. Lär krävas hård träning.
Yoshi är liten och söt

Fräscht!

Nysprungen - 8 km, den här gången tappade jag bort mig, min gps funkade inte först men sen styrde jag upp det, var på helt fel ställe men kom till slut hem.
Nyduschade - fruktansvärt skönt att duscha varmt.
Nybäddat - Patrik har tvättat idag, ska bli så himla skönt att lägga mig fräscha lakan.

Måluppfölning 1 av 4

I januari bestämde jag mig för att sätta upp ett antal personliga mål för 2012. Här kommer en lite uppföljning om hur det går.
 • Göra mig själv lycklig
Ett något defust mål men jag mår väldigt bra just nu. 
 • Springa tjejmilen på under 55 minuter
Målet kan endast uppnås i september men jag har iaf kommit igång lite lätt med träningen, Behöver ökas på med det om målet ska kunna uppnås
 • Gå två hundkurser med Lejba
Går privat för konsultation just nu, borde styra upp en kurs i vår eller i höst. 
 • Se till så att UNF:s projekt Ett bra uteliv får en hejdundrandes start
24 deltagare på vår utelivshelg måste nog räknas som en bra start. 
 • Åka på en stadsweekend, till Island och valfri solig ort
Island är bokat och solig ort i höst lär det bli men den där stadsweekend-resan känns längre bort. 
 • Se de tre sista Star Wars-filmerna
Inte påbörjat
 • Stå för ett gott ledarskap i UNF
Svårmätt men jag känner mig uppskattad och jobbar aktivit på att individanpassa mitt ledarskap beroende på vad som behövs. 
 • Ge mig själv mango, avokado och mörk choklad när jag vill
Det här målet är nog det jag är bäst på att fullfölja. 
 • Få en kandidatexamen i genusvetenskap
Done! Eller jag har tagit alla poäng, ska bara begära ut examen. 
 • Fortsätta källsortera och återgå till att köpa mer ekologiskt
Done!
 • Få tre ansiktsbehandlingar
Ligger efter, ska ge mig den första i april på body shop när jag åker hemhem
 • Kontakta och träffa åtta inspirerande och starka kvinnor över en bit mat
Först ut var Åsa Hagelstedt och nr två Kristina Ljungros. Ligger alltså i fas men har inga nya inbokade. 
 • Fräscha upp min lägenhet med enkla billiga förändringar
Toaletten är avklarad och köket har fått nya handtag på skåpluckorna. 
 • Vara en god vän, flickvän och medmänniska
Får inga indikationer på att det inte skulle vara så. Ger fortfarande 1 % av min inkomst till UNF:s globala arbete och ingen vän har sagt upp bekantsskapen med mig än. 

Alkoholfria tåg

Det ska vara frivilligt om man vill ha alkohol kring sig eller inte. Den som väljer att gå ut på krogen får räkna med alkoholpåverkade människor. Den som går på Max vid 03.00 får oxå räkna med fulla människor, helt frivilligt att gå dit. Men den som åker tåg eller flyg har inget val än att hen kanske hamnar brevid någon som vill dricka alkohol. Igår när jag åkte tåg hamnade jag bland ett gäng killar som ölade. Hela tåget har nämligen serveringstillstånd (inte bara bistron) samma med flyg.
Jag har inga problem med att vara bland folk som dricker på fest eller på krogen, oftast är ju folk bara glada då. På tåg däremot har jag svårt att slappna av. Så tänker jag på alla 385 000 barn som vuxit upp med föräldrar som druckit eller drogat för mycket. De borde verkligen slippa ha alkohol kring sig om de vill. Tåget kan knappast räknas som ett ställe dit det är frivilligt att gå på som krogen eller Max är.
52 % av svenskarna vill ha alkoholfria flyg, gissar att siffran på tåg borde vara detsamma. Ge mig alkoholfria tåg (med undantag för bistron, det kan jag kompromissa på)