Indala flyttar

Jag skaffar vuxenpoäng och vandrar vidare bland bloggplattformarna. Från och med nu finner du min blogg på http://lindaengstrom.se


To do - done

Jag har gjort nästan all på min lista, några grejer har tillkommit. När allt kommer omkring har detta varit en mycket bra vecka även om jag bitvis tvekad. Har fått mycket gjort och ikväll ska jag vara välförtjänt ledig och imorgon ska jag träffa alla distriktsordföringar. 

Fortsatt rapportering om Ungas uteliv

I gårdagens tidningar fanns två artiklar om Ungas uteliv. Det är kul när vår undersökning leder till artiklar eller inslag som lyfter in fler perspektiv än bara UNF:s och givetvis kul att Söderhamn som är vår toppkommun får den uppmärksamhet som de förtjänar i Söderhamns-Kuriren.
Här är från DN Sthlm
Här är i Söderhamns-Kuriren

Mer lokal media om UNF:s undersökning

Tidningarna fortsätter rapportera om vår undersökning om ungas uteliv. Snart har vi minst en notis i varje län!
TV4 Norrköping och Linköping berättade mycket kort om vår undersökning. Lyssna här 2.34 in i sändningen
Tidningar från igår:
Gävle Dagblad

Folket i Sörmland
Borlänge tidning finns nedan och i Dalarnas tidning finns samma tidning online.

Denna notis från Malmö city är tyvärr helt snevriden. Ingenstans i våra pressmeddelanden pratar vi om ett uteliv för nykterister. Vi pratar om ett uteliv för den som vill ha en nykter mötesplats (utan att för den delen automatiskt vara nykterist 24/7) och för den som bara får vara på en nykter mötesplats (alla under 18 år). Utbudet för "nykterister" är ju detsamma som för alla "andra" oxå i en stad och de drogförebyggande insatserna en kommun gör gäller ju hela befolkningen. Men det kan väl inte bli rätt jämt, särskilt inte om det finns journalister som inte riktigt har förstått det här med vad som menas med nykter mötesplats och för fem Ett bra utevli är tänkt för.

27 lokala pressklipp

Resultatet av gårdagens pressläpp om UNF:s kommunranking gav 27 lokala pressklipp, minst. Det är tur att vi har så många bra medlemmar som svarar klokt när journalister ringer.
P4 Gotland gjorde ett långt och bra inslag och Herman Langland gjorde mycket bra ifrån sig!
Här är några länkar till artiklar på nätet och nedan finns bilder från tidningar som publicerat
UNT.se Knivsta Norrbottens Kuriren Hela Gotland Drugnews
Sveriges radio och SVT lokalt har skrivit några notiser om det
P4 Sjuhärda Tvärsnytt: Örebro Gävledala Tvärsnytt: Västmanland P4 Sörmland P4 Norrbotten
Blekinge läns tidning
Erik Levin från Östergötland i Extra Östergötland
Barometern i Kalmar
Ledaren i Gottlänningen

Lokalmedia om ungas uteliv

Några nyhetskanaler har plockat upp våra lokala pressmeddelanden
Uppsala i
UNT
Södermanland i P4 Sörmland (text)
Gotland i Hela Gotland
Västmanland i SVT Västmanlandsnytt (text)
Norrbotten i P4 Norrbotten (text)
Örebro i SVT Tvärsnytt (text)

Stora skillnader på ungas uteliv

Idag släpper UNF en rapport om ungas uteliv i kommunerna. Genom en enkätundersökning framgår det att det är stora skillnader mellan kommunerna och vilken möjlighet unga har till inflytande, tillgången och utbudet av nyktra mötesplatser och vilka drogförebyggande insatser kommunen gör under alkoholtäta högtider.
Hela rapporten kan du läsa här
Kolla in din kommun och hur den har svarat här
.
En sammanfattning om hur det ser ut nationellt kan du läsa nedan

Det ska inte spela någon roll var unga växer upp. Det ska finnas förutsättningar för alla unga att välja nyktra mötesplatser med generösa öppettider och varierad verksamhet. Så ser det inte ut. Skillnaderna mellan vad kommunerna erbjuder och ungas möjlighet till inflytande är stora.

Många kommuner har forum för att ungas åsikter ska tas tillvara på, men strategier för att öka inflytandet saknas i hälften av kommunerna. Fåkommuner målgruppsanpassar information om beslut som tagits och inte ens i hälften av kommunerna deltar unga aktivt i beslutsprocessen.

Majoriteten av kommunerna gör flertalet satsningar för att minska alkoholkonsumtionen under alkoholtäta högtider. Däremot är kommunerna riktigt dåliga på att ha ökad tillsyn av alkohollagen under dessa helger. Det kan röra sig om att kontrollera butiker som säljer folköl och om krogar serverar alkohol till minderåriga eller överserverar.

Nästan alla kommuner erbjuder fritidsgårdar eller liknade som nyktra mötesplatser för unga, vilket är mycket bra! Öppettiderna varierar och bara hälften är öppna när de behövs som mest, under fredags- och lördags kvällarna. Utöver fritidsgårdar är kommunerna ganska dåliga på att erbjuda andra nyktra mötesplatser som är kostnadsfria, så som sportevenemang, kulturarrangemang och studiecirklar. Detta innebär att många kommuner har hög potential att nå de yngre unga invånarna i kommunen. Däremot är det ytterst få i åldern 16 och uppåt som nyttjar fritidsgårdar vilket gör att deras möjlighet till nyktra mötesplatser reduceras betydligt.

Under gymnasiet är det många unga som har sin alkoholdebut och vi vet att var femte ung i åldern 16-19 år dricker alkohol för att de inte finns något annat att göra. Konsekvenserna av många kommuners frånvarande uteliv för unga och låga möjlighet till inflytande innebär en onödigt hög alkoholkonsumtion bland minderåriga.


Fett coool!


To do

Den här veckans lista på saker att beta av är lång. har senaste tiden ägnat större delen av min tid till DSS, FS-möten och sammanställa och skriva rapport för kommunrankingen så småsaker och inkorgen ligger helt klart efter men idag ska jag bocka av. Målet är att hinna allt men jag har alltid högre tankar om mig själv än vad jag klarar av.

Micki!

I helgen har jag varit på FSmöte i Gemla - Vidars hemby. Vi har tagit beslut om hur vi ska förbättra den interna debatten i UNF, vilken motion vi ska skicka till Active och diskuterat frågor om grundsatser, taktiska planer för våra medlemsorganisationer, skolmetod och kamratstödet. Utöver det har vi paddlat och varit på studiebesök på leksaksföretaget Micki som Vidars farfars far startade.
Vidars farfar visar stolt upp materialet till tågrälsen
Maskinen som sågar ut tågrälsen
Delar hänger på tork efter att de blivit sprejmålade
Screentryck...
...som blir en barnvagn. I riktigt trä. Ingen jäkla plats!
Färgglada detaljer till tågmiljön
Uppställning av alla tåg. Så fint att se!
Klämrisken när luckan faller ned fick dem att göra en lucka en lucka som kan skjuta sig i sidled så ett finger får plats.
Jag älskade att leka med tåg när jag var liten och tycker att trä är bra. Köpte därför ett gäng räls och vagnar på outletten!

Svampen

Hemma hos Elin fanns denna svamp. När man har en pojkvän som är Marionörd så ser man världen med helt andra ögon <3

Hos Elin i Växjö

I torsdags var jag i Växjö och hälsade på Elin. Elin är en av de godas människorna jag vet, så genuin och stark. Känner mig väldigt avslappnad när jag är med henne.
Vi gick på en lååång prommis längs sjöarna...
...och hittade en stor cool stubbe. Elin körde sitt standradleende som är så vackert..,
...solen lös stark och vitsipporna klädde marken...
...vi gick förbi en affär som gav mig fjärilar i magen...
...och köpte choklad så vi kunde frossa riktigt ordentligt. Elin har ett mycket sunt förhållningssätt till mörk choklad...
...lite mango, tända ljus och relationssnack på det så var kvällen fulländad.

På väg igen

Ibland tröttnar jag på att åka tåg. Men bara när jag ska till tåget och måste gå upp tidigt. När jag väl är på plats så gillar jag det. Att susa fram ger mig en känsla av att vara produktiv, ta mig framåt och utvecklas. Jag jobbar dessutom väldigt bra tåg. Just nu sammanställer jag vå rkommunranking. Ska bli så sjukt spännande att se hur den mottas medialt och i kommunerna. Takida spelas och jag tycker verkligen att deras musik är skön. Tönt eller inte.

Tove rapporterar

  • hej världens bästa syster
  • jag tänte bara berätta att din hund är finast, vi har varit ute och spelat brännboll med henne ikväll och du ska vara så stolt över henne!

Jag blir så glad! Tänker mig att det är samma känsla som när föräldrar eller svärföräldrar ringer hem och säger att barnbarnen är väluppfostrade. Fast när det gäller ens egna barn tror jag känslan är 100 gånger större.

Svårt att varva ned

Jag inser att det här är ett problem och jag vill helst inte säga det högt men jag gör det ändå.
När jag jobbar mycket, som jag ju gör i perioder, och är ledig nån dag mitt i allt, går delar av dagen åt till att lägga energi på att inte vilja jobba igen dagen efter. Alltså jag älskar mitt så kallade jobb eller uppdrag. UNF är det bästa jag vet och jag vill inte göra något annat men ibland är det lättare att bara jobba på, aldrig vara ledig än att vara ledig 24 timmar för att sen fortsätta köra. Jag hinner inte riktigt repa mig. Fullt normalt och självvalt, jag vet, och det är ett i-landsproblem och en varning om att det är lite för mycket inbokat. Men jag vill göra världen nykter och brinner för det här så då är hardwork en del av paketet.
Idag har jag varit helledig och ser inte fram emot att jobba imorgon men jag vet att när jag väl är igång igen så är det lugnt, då finns energin. Men i sommar så är det fyra veckors ledigt som gäller och minste tre av dem sammanhängande. Koppla ned på riktigt.

Verklighetens Valborg

Mina valborgsmässoaftonsfiranden har tidigare år sällan inneburit speciellt mycket alkohol. Nån har tagit en bärs vid brasan i Tväråbäck, jag har jobbat på UNF-arrangemang men de flesta 30:e aprildagar minns jag inte ens vad jag gjort. Igår firade jag valborg med typ 100 000 andra människor i Uppsala. Eko-parken var proppad av människor och plastpåsar. Det såg förjävligt ut. Som Simon T klokt kommenterade. "Det 'underliga' är ju att folk inte direkt är för fulla för att ta hand om eländet, det här är ju mitt på eftermiddagen och det är inte särskilt dräggigt. Men om inte folk hade druckit hade det aldrig varit 'okej' att det såg ut såhär. Det handlar alltså inte om promillenivån utan om ologiska fördelar och förväntar, som alltid..."

Trevligt hade vi, jag, 14 grabbar och en tjej på ett överkast som vi hittade. Det blev slagsmål och en kille åkte i backen. 10 poliser fick ägna 30 min åt att reda ut det och kille som slog stack. Åh vad jag älskar när mina skattepengar går till att hantera folk som super för mycket.
Jag och tjejen gick på toa på en krog och en 60årig gubbe sa att hon var en gullunge. Hon gav honom onda ögat och efter att han mumlat att hon var en suris några gånger och vi försökt ignorera honom kallade han henne för surfitta. Jag blev så jävla förbannad så jag väne mig mot honom och skrek NU RÄCKER DET . Sen höll han käften. Tjejen och jag fortsatte snacka lite och hon var med all rätt irriterade och kallade honom gubbe. Då kommer det fram en annan tjej och sa att om vi inte ville bli raggade på för att vi är småtjejer så borde vi inte vara här. Vafan ska man inte få gå på toa utan att behöva få ett 60årigt drägg efter sig? Och en tjej försvarar honom, ofattbart för mig.
Jag hade roligt hela kvällen, lite segt att försöka få 14 pers att hänga ihop hela tiden men överlag väldigt trevligt. In på White club, fick en riktigt värdelös alkoholfri drink och dans i 2-3 timmar till en bra DJ. Älskar att dansa och älskar framförallt att dansa med Patrik.
Idag ska jag vara baknykter med skilda världar