Alvik!

Alvik känns så mycket hemma och det är så himla skönt. Min tapet, min säng, min soffa, mitt köksbord och min TV. Jag kommer hem till färdiglagad tacos, blir kramad av älskade MatchKrokodilPatrik och njuter av de sista dagarna i den här lägenheten med honom för den här gången. Så himla skönt att komma hem.

Lite genusanalys på Tjuvarnas jul

När SVT gör barnprogram är det ofta genomtänkt. Observerar gör, inte visar. Tjuvarnas jul handlar om mycket mer än rika och fattiga och att ge och ta. På många sätt är den en förebild för framtidens barnprogram ur ett jämställdhetsperspektiv.
  • Två av de största ledarna är kvinnor, Diriktörskan och Madame Bofvén
  • Dom två smarta tjuvarna är kvinnor, de tre lite mer korkade är män
  • Det var en pappa som tog hand om sitt barn
  • Charlie är tjej och viljestark och självständig
Lite sämre är dock att den coola tjejen fick namnet Charlie. Visserligen är det ett andorogynt namn men 4500 killar heter det och 200 tjejer. Kanske fanns det en tanke med det men jag hade hellre sett ett riktigt flickigt namn på en så tuff tjej. Som Madelene, Veronica eller Josefin. En annan kass sak är att det fortfarande är heterosexuellt all the way. Det känns inte särskillt 2011
I sista avsnittet firar borgmästaren och polismästaren att de fått fast alla tjuvar. De snappsar och sjunger hej tomtegubbar. Det finns tusen sätt att visa barn hur man kan fira. Tomtebloss, tårtor, ballonger, dans. Kunde inte SVT komma på något bättre än sprit? Alkohol är ett vuxenproblem och aldrig ett ungdomsproblem. Det är vuxna som lär barn att dricka. Inget annat. Jag har skrivit en debattartikel om SVT som reproducerar alkoholnormen för några veckor sen.

Nubben och julen

I GP för några dagar sen publicerade några moderater en debattartikel som var skrattretande dålig. Oavsett om man håller med dom eller inte så är deras resonemang pinsamt. Att de är politiker gör inte saken bättre. De borde inte uttala sig i frågor de inte har koll på, exempelvis så är högt pris och låg tillgänglighet de starkaste faktorerna för att minska konsumtion. Det visar forskning. Punkt. Här är deras debattartikel och här är mitt, Anna Carlstedt och Daniel Carlryds svar.

En ljuslykta storlek L

Bror och jag tog vara på plusgraderna och bygde en ljuslykta, modell större. En marschall skiner så vackert!
Det är en kombination av en inte så lång tjej och en stor ljuslykta som gör effekterna på denna bild!
God Jul!

Att komma hemhem

Att det ska vara så skönt att komma hemhem. Ridtur i solsken och snöprydda grenar, fika med systrar, knäckbak med turkisk peppar och saffranssmak, kortspel, sparka efter dragande Lejba, julkalendern och imorgon sovmorgon. Så fantastiskt.

Vit jul

I morse snackade Olivia trygg och Hillevi Wahl på nyhetsmorgon om varför alkoholen inte hör hemma på julen. En stund senare var jag med i P4 Dalarna och berättade att fler kommuner i dalarna kommer göra aktiviteter för barn och unga under jullovet.
Alla barn har rätt till en vit jul. Ekvationen är enkel:
Barn + jul = sant
Barn + alkohol = inte sant
Jul + alkohol = ?
Trots detta är det många som väljer både nubbe och julöl trots att det finns massa barn omkring. Tur att kampanjen vit jul finns och att allt fler ambassadörer tar ställning och att nykterhetsrörelsen i dagsläget ordnar 290 aktiviteter och att så många kommuner. Jag är oxå väldigt glad att så många som 72% av de svarande kommunerna kommer göra jullovsaktiviteter för barn och unga. Förra året var det 57%

Egen snaps!

Med anledning av systembolagets alkoholfria snaps bestämde jag mig för att göra egna. Provade ju inför FS-mötet för någon månad sen och nu bestämde jag mig för att utveckla recepten.
Jag har skickat smakprover till Magdalena Gerger, vd för systemet och tackat för ett gott samarbete.
Ingredienser
Ingefära och citronsnaps:
Skala och pressa ingefäran i en vitlökspress. Pressa i en halv citron.
Häll på 2 dl vatten. Låt koka någon minut
Chili och kanelsnaps
Skiva chili och pressa. Beroende på styrka så kan det räcka med att låta en skiva ligga i.
Häll i en tsk kanel och 2 dl vatten. Låt koka någon minut.
Anis och hallonsnaps
Mortla 1 msk anis ordentligt
Häll i lite hallonsaft och 2 dl vatten. Låt koka med anisen nån minut
Låt alla tre dra över natten
Låt rinna genom kaffefiler eller en tesil. (obs, kanelen bildar en gägga som sjunker till botten under natten, rör inte om utan låt den ligga kvar och sila bara översta vätskan.)
Häll upp i små flaskor, kanske tom systemets egna.
Utlåtande: chilin blev för stark, anisen smakade vete och var lite för söt men går nog att utveckla, kanske med lakritsstång eller något. Ingefäran och citronen är kanon!
Hoppas Magdalena blir glad!

Kvällsöppet

Så har de debatterats hemleverans till dörren från systemet. Det är svårt att diskutera alkoholpolitik med en person som ser allt ur barnens perspektiv och en som vill att alla ska få dricka vin fritt och är glad över sina 5000 flaskor i källaren. Även om nivån på den alkoholpoltiska debatten var låg så fick Marcus fram de viktiga poängerna. Jul+barn=alkoholfritt --> vit jul. Det är enkelt.

Annat intressant:
Carl-Jan svarade JA på frågan om vi ska köra hem spriten till drängfyllon
Carl-Jan bekräftar att barn märker skillnad efter att vuxna druckit ett glas vin
Marcus säger att vi måste snacka moral, det är inte farligt utan handlar om vilka värderingar vi har och hur vi ska behandla varandra.
De alkoholpolitiska delarna som de missade:
- systembolaget är mycket omtyckt och behöver inte börja med hemleverans för att rädda sitt varumärke
- kommersiella aktörer kommer aldrig klara ålderskontrollerna lika bra som systembolaget gör i butiksmiljö
- ökad tillgänglighet ger högre konsumtion. Det gäller för alla varor, choklad som sprit.
Se kvällsöppet. Debatten är i del tre.

Det provocerande med att vara nykterist

Med anledning av den udda kommentaren om att dricka glögg.
Vad är det som är så fruktansvärt provocerande med att vara nykterist? Varför har de som dricker alkohol tagit patent på alla festliga markörer? Varför kan man inte skåla alkoholfritt? Varför får man inte bli wild and crazy på fest av berusningen som kommer innifrån av ren glädje för att det är bra musik, härliga människor och god stämning?
Varför är det jag som måste svara på varför jag inte dricker alkohol och samtidigt höra ett långt försvarstal från den som dricker alkohol om att den inte gör det så ofta/mycket/för att bli full utan för att det är gott och att jag är jättecool och stark som inte dricker.
Om jag räknar antalet gånger nån sagt till mig eller nån av mina kompisar, kom igen, bara ett glas, det blir kul jämfört med de gånger jag varit moraliserande och sagt att folk inte borde dricka mer ikväll så vinner den som hetsar för att dricka med hästlängder.
Hur det kan vara provocerande att dricka glögg kan jag inte förstå. Ska den som vill ha alkoholfritt bara dricka vatten och saft? Jag planerar att vara nykterist resten av mitt liv men har inga som helst planer att ställa mig utanför festen och ha tråkigt.

morgonrutin

Patriks klocka ringer. Jag knuffar lite på honom så han vaknar. Jag sover nån timme till. Jag går upp, kliver i min onepiece. Käkar frulle framför julkalendern med ljusstaken tänd. Jag startar datorn, gosar ned mig i soffan med en filt och en hund i knät. Jag kollar fejjan, mailen och sätter igång med dagens bestyr. Idag är det uppsatsskrivande på schemat.

Dagens kommentar

"Jävla hycklare! Du dricker glögg och du är så jävla dum så du inte förstår att det innehåller alkohol. Ungdomens Nykterhetsförbund? Är du helt vrickad?"
Någon som druckit alkoholfri glögg någon gång?

Vad jag gör nuförtiden

Jag försöker se ikapp julkalendern som är ovanligt bra. Jag försöker hänga med i mediastormarna om näthandel. En oseriös attack här och ett seriöst svar här. Jag skriver julbrev och dricker glögg, ser på Luciamorgon och tvättar. Jag försöker hinna skriva uppsats men UNF känns viktigare. Jag räknar dagarna till Patrik flyttar ut :( och Linnea flyttar in :). Jag funderar på boenderäntor och vad jag ska hitta på i julklapp till alla. Imorgon ska jag träffa folkhälsoministern Maria Larsson.

Tredje debattartikeln!

Dags för min och UNF:s tredje debattartikel på en vecka. Tur jag har grymt folk att jobba med som hjälper till med underlag. Den här gången om SVT:s webprogram Klubben

Idol är mäktigt

Man ser alla ansiktsuttryck bättre på TV men nog är det mer stämning och känsla att gå på Idol live. En stor bonus är att i pauserna när soffolket måste dras med reklam så fick vi se de idol som åkt ut göra massa extranummer. Som Mollys Listen och Moas When I held yea.
Här har ni beviset på att det är mäktigt live och Amanda var bästTålamod Maria!

Här är Maria Larssons svar på UNF:s debattartikel som publicerades på svd:s brännpunkt här om veckan. Det finns lite olika definitioner om vad tålamod är och förhoppningsvis får vi en sista repik på detta.

Idolfinal i globen

Fett coolt. Bättre än väntat och rysningar all over bitvis. Rätt person vann och jag är nöjd. Tack för fantastiskt samtal, Patrik, Tove och Coffe. Love.
Snott bilden från Toves blogg. Får bli mer bild och film imorgon

Bryssel

Hösten 2007 gjorde jag en resa med UNF till Bryssel. Nu, fyra år senare gör jag en favorit i repris.
Det började bra med att jag dörrarna på bussen stängdes innan jag hann hoppa av och busschauffören vägrade släppa av mig. Vi började dagen med en genomgång av EU och sen besökte vi parlamentarium. Ett interaktivt sätt att lära sig om EU. Sofia och Olivia ser lagom roade ut.
På kvällen mötte vi upp IOGT-NTO:s folkrörelselobbysiter och jag åt en kastrull musslor.
Morgonen började bra med en fantatisk utsikt över Bryssel uppe hos departementet som jobbar med ungdomsfrågor. Efter 90 minuter kändes det som att vi började få dem att se alkoholen som en viktig del i kommande Youth report. Sedan träffade vi EuroCare, en paraplyorganisation för organisationer i EU som jobbar med alkoholpolitik på olika sätt i en restriktiv riktning. Mycket intressant
På kvällen var det dags för NBV:s mingel, huvudpunkten på hela vår resa. Det serverades svenskt julbord och svenskt Luciatåg. Bästa julkänslan hittills. Jag fick rycka in och hålla tal eftersom Kristina var sjuk.
Sista dagen spenderades på parlamentet. Träffade Carl Schlyter som sitter i Gröna gruppen för Sverige, en annorlunda EU-parlamentariker på många sätt. Karismatisk, tydlig och klok. Senare drog jag Simon och Alina och mötte Eva Török och snackade om säkerhet på arbetsplatsen. Efter 30 min hade vi hennes hyfsat med oss. Hon var tydlig med att alkoholproblem kommer från hemmet och bara kan kopplas ihop med arbetet om det innebär en säkerhetsrisk, ex i byggnadsarbete. Vi försökte lyfta in hur arbetet kan vara en förebyggande del i förhållande till alkohol ex informationsnummer att ringa om någon har problem, chefer med kunskap på området och att inte ge alkohol till sina anställda som gåva. Bra möte.
Slutligen träffade vi en stark, kategorisk och underskattande Marin Paulsen. En krutgumma som brinner oerhört för sina frågor och gör ett bra jobb, gav ett par bra infallsvinklar om EU men var oerhört nedlåtande mot oss som unga. "Ni måste förstå..."
Efter tre dagar är jag ganska trött kan man säga. Men lärorikt och kul såklart!
Blir ännu en gång övertygade om att EU är en komplex aparat som går att påverka men att det krävs enorma resurser och krafter för att sätta sig in i hur varje fråga behandlas och var man ska påverka. Tur vi har ett brysselkontor med grymma assistenter!

Debattartikel i Brännpunkt på svd.se

Idag kräver jag att Folkhälsominister Maria Larsson agerar i frågan om näthandel. Det är dags att oseriösa aktörer som hanterar alkohol försvinner från svensk mark. Läs hela artikeln på Svenska Dagbladets Brännpunkt.

Ett litet urdrag:

Göm dig inte för alkoholpolitiken Maria Larsson!

Återigen har Ungdomens Nykterhetsförbund visat att det är busenkelt att få tag i alkohol för minderåriga, denna gång på nätet.  Nu kräver UNF att folkhälsoministern slutar ducka för bristerna i alkoholpolitiken...

...Nu kräver vi ett svar från  ministern om hur hon tänker agera i frågan. Vi accepterar inte v idare tystnad från Maria Larsson eftersom hon är högst ansvarig. Vidare undrar vi hur Maria Larsson tänker stoppa näthandeln med alkohol och se till att den alkoholpolitik regeringen säger sig värna faktiskt följs i praktiken.

 


Alla barn har rätt till en vit jul - i Kollega

Idag har IOGT-NTO-rörelsen en debattartikel i tidningen Kollega om sin Vit Jul-kampanj. Alla barn har rätt till en vit jul, en jul där alkoholen inte är närvarande. Det är ju trots allt barnens högtid. Här är ett urdrag:

Ett av fem svenska barn känner oro inför julen på grund av alkohol. Så här kan du hjälpa dem.

Jul är för en del barn en glädjefylld högtid där värme, kärlek och familj är i fokus. För andra är julen tyvärr en ångestfylld högtid där värmen kommer från spriten och kärleken brinner för alkoholen. 20 procent av våra barn och unga känner en ständig oro och har en klump i magen när julen närmar sig. Glädjen andra barn känner över stundande julfirande med klappar, familj och en trevlig stund existerar inte...

...Vit Jul bygger på idén om att visa solidaritet med de barn som far illa över julen, vi tror på individens betydelse för en samhällsförändring. Någonstans måste kampen börja, och vi tror den börjar med dig och mig.

Läs den i sin helhet här

Igen blir jag stolt över min organisation. UNF gör faktiskt världen lite bättre!


Syakuten

Idag har jag lekt syakuten och sytt en gardin hemma hos Lina och Max. Jag tog min symaskin, packade ned den i resvätskan och drog till Årsta.
Jag har myskläder på denna lördag och ser ju hemskt koncentrerad ut när Lina tar kort på mig. 
Här är resultatet. En fin julstjärna har dom oxå...
...och världens finaste grabbar. Nils och Axel var som solstrålar efter sömn och käk.

Dagens mest puckade formuleringar

Peter Molin jobbar på handlavin.se och de har publicerat ett blogginlägg med anledning av UNF:s ålderskontroller. Han säger att han ska polisanmäla en av UNF:s medlemmar för bedrägeri för att vi försökt köpa alkohol av handlavin.se. Han gör några missar
1. Det är inte bedrägeri att ange falskt personnummer som UNF:aren gjort. Det är möjligtvis urkundsförfalskning
2. Handlavin stoppade vårt köp och klarade alltså vår ålderskontroll. Vad är han så upprör över?
3. Hans agerande och uttalande i denna artikel säger allt om vilken nivå han ligger på.
Jag funderar på vad jag ska svara men vet inte vart jag ska börja. Det är så många felaktiga sanningar han står på och så många perspektiv som inte är relevanta så det går inte att skriva ett vettigt svar på under 10 sidor. Han sista mening visar lixom att vi står på olika planeter och aldrig kommer kunna förstå varandra.
"Vad är skillnaden mellan Systembolaget och MediaMarkt när det gäller att pressa priset på alkohol i samhället?"
Ja, kanske att man inte kan bli berusad, förgiftad eller beroende av en platt-TV.

Lokal media

Anna Thor i ABC i kväll (2.43 in i inslaget)
Tim Wetterek Andersson i Smålandsnytt i kväll
Nicole i Västerbottens nytt från igår
Det är lätt att vara stolt i dessa tider. UNF är inget utan sina medlemmar!