Vinklubbarna är sämst

Idag är jag stolt över att vara UNF:are. Vi är seriösa, tydliga och viktiga. Speciellt stolt blir jag över att vi har så starka medlemmar. Nicole, Tim, Tim och Anna har alla gjort ett grymt jobb och fullföljt uppdragen exemplariskt. Dokumenterat väl och varit så kreativa som andra unga är när de försöker få tag i alkohol. Inga konstigheter.
Kul att få prata med en gammal granne som är reporter på SVT Västerbotten. Se inslag med Nicole här 4.12 in i programmet
Accent har skrivit omvinklubbarnas marknadsföring här och drugnews om våra köp här
Här är vinklubbarna kassa:
  • De marknadsför genom att ringa upp sina kunder, bjuder på frakten om de köper för en viss summa, ger en vara på köpet vid beställning av två andra.
  • Vem som helst kan bli kund hos dem, de har ingen registrering kopplat till något personregister
  • Vissa märker sina lådor med innehållsinfo, andra gör det inte. Men de som sätter upp varningsskyltar kontrollerar ändå inte åldern
  • De låter vem som helst ta emot varorna bara de signerar. Bara en enda har bett om leg.
Trots denna lapp på lådan så struntade leveransföretaget i att kolla leg. MEN! Det är inte leveransföretagen som är ansvariga för det här. Det är den som säljer alkoholen, alltså vinklubben som är ansvariga för att alkoholen når den person som beställt och att den personen är över 20 år. punkt.

Rapport i morse

Har ägnat dagen åt att prata med journalister.
Här är inslaget från rapport imorse.

6 av 9 nätköp med alkohol till minderåriga

Fyra av UNF:s grymma medlemmar har testat att köpa alkohol över nätet via så kallade vinklubbar. 6 av 9 köp har fullföljts trots att de bara är 16-18 år gamla. Ingen personnummerkontroll och ingen mottagarkontroll. Inte en enda har behövt visa leg och på två ställen har yngre syskon som är 14 år tagit emot spriten.
Ännu en gång bevisar UNF att det bara är systembolaget som klarar att hålla åldersgränserna. Accent har skrivit en fantastiskt innehållsrik artikel där alla köp redovisas. Den kan nu läsa här.
Det här är ett stickprov som visar tydligt att de som vill tjäna pengar inte ska ha med alkohol att göra. Ingenstans klarar de ålderskontrollerna. UNF har testat livsmedelsbutiker och krogar i 30 år.
Jag blir inte förvånad men ändå besviken. Vi har en ny alkohollag som gäller från 1 januari. Där slår man ännu en gång fast att alkoholförsäljning ska inte ske till personer under 20 år (undantaget folköl) och trots det så får oseriösa aktörer finnas på marknaden. Systembolaget är de enda som klarar både våra och sina egna ålderskontroller.
Ut med vinklubbarna!

Bra dag

Jag har haft en skön dag på kansliet. Jobbat i en lagomt skön takt och lyssnat på E-type med Dennis och Astrid. Vilka fantastiska minnen och låtar han gjort. Jag har genomfört intervju 2 av 4 och tyckte faktiskt att delar av julgransbelysningen var ganska fin. Oftast tycker jag bara det är överskattat. Klockan är 22 och jag är trött och ska sova

Finast

Söndag. Sov till 10, så skönt. Hoppning och kür-dressyr från sthlm horse show på tv. Gå på långprommis och prata med en vän jag pratar med 4 gånger/år och bara när det är problem i någons relation. Inte i min den här gången.
Nä, jag har det oförskämt bra med två fina solar som nästan trivs bäst i varandras sällskap.

39 dagar, hästar, idol, hundens ö och advent

Jag har nån form av ledighet. Jag räknar dagarna och inser att om 39 dagar ska uppsatsen lämnas in. Då har jag klarat av den här hösten och insett att min arbetskapaceitet är större än vad jag trodde. Skönt!
Igår käkade jag med hästSandra som är på besök för att se Globen Horse Show. Här om dagen gick jag förbi en ridskola med Lina. Suget är enormt och kanske ska jag snegla in på någon hemsida och ge mig själv en julklapp för 6000 kr. Det är nämligen vad det kostar att rida en termin.
Jag såg på idol igår och blev jävligt förbannad på Alexander Bard. Varför mobba Robin? Han får vilja ha en tjej i finalen hur mycket han vill men man behöver faktiskit inte såga den enda killen som är kvar för att han inte har det kön som passar Alexander. Han kan hylla tjejerna och hålla käften när det gäller Robin. Moa sjöng fint till sin bror som storböla. Sången tillängnades honom och deras hund som de tagit bort, James Blunt Carry you home. Jag börjar bli gammal och snyftar lite jag med.
Idag har jag och Lejben varit på hundens ö. En man kom fram och sa att han tyckte jag hade bra pli på hunden. Känns kul. Vi har passerat två katter idag utan att anfalla. Framsteg.
Det är första advent och jag ska dricka glögg till filmen ikväll. Jag pyntar inte så mycket men lägenheten fylls med ljus, två adventsljusstakar och nya rödrutiga kökshandukar som jag fått av bror. 
Fördelen med treglasfönster är att det blir trippelt så många ljus!
Nu tacos med fina Patrik och sen filmtajm med gogo.

Alkohollagen

Jag läser lite i alkohollagen. Här kommer några intressanta uttdrag
3 Kap 5 §: "Den som tar befattning med försäljning av alkoholdrycker ska se till att ordning och nykterhet råder på försäljningsstället." - jag tror bestämt vi har lite olika uppfattningar om vad nykterhet innebär
3 Kap 8 §: "Alkoholdrycker får inte lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel" - jag tror bestämt vi har lite olika uppfattningar om vad märkbart påverkad är. Enligt mig är 80% på krogen märkbart alkoholpåverkade.
7 Kap 1 §: "Marknadsföring får inte rikta sig särskilt till eller skildra barn eller ungdoamr som inte har fyllt 25 år" - jag tror bestämt vi har lite olika uppfattning om vad som riktar sig särskilt till barn och unga.
8 Kap 21§ "Gästerna får inte uppmanas eller förmås att köpa alkoholdrycker" - jag tror bestämt vi har lite olika uppfattning om vad Happy Hour är.
Slutsats efter att läst hela alkohollagens 21 sidor: Vi har en helt okej alkohollag även om det finns många delar som skulle behöva förändras, framförallt ur ett ungdomsperspektiv. Men om alla delar alltid följdes så skulle vi ha ett bättre samhälle. Men nu gör dom ju inte det..

Tentaresultat

Nu, 11 dagar efter utsatt tid, har universitetet leverarat tentamensresultat. Universitetsvärlden är hierarkisk och studenterna har inte mycket att sätta emot när instutitionerna gör fel. Vet inte om det finns nån anledning som är godkänd för att lämna in en tenta för sent. Men att de ger mig mitt resultat fyra veckor och fyra dagar efter att jag lämnat in den ger inga konsekvernser. På sin höjd en ursäkt. Nu ska jag sluta vara bitter
Jag fick ett C. Jag sa att jag satsade på ett godkänt (A=mvg, B=vg och C-D-E=godkänt) och är därmed nöjd. Fast ett tag hoppades jag på ett B och och tänkte att C jag inte var nöjd med ett C. Så tänkte jag om. E hade känts okej men inte bra, alltså måste ju C kännas bra. Ja det gör det. Jag klarade kursen och tentan parallellt med UNF. Bra gjort! Nu är det bara uppsatsen kvar och sen är jag klar!!!

Intervju 1

Jag har genomfört intevjutillfälle 1 av 4. Mycket spännande och bra diskussioner. Känns skönt att jag inte har något krav om att presentera ett svart eller vitt-resultat utan kan skriva vad jag vill bara jag kan motivera det. Är hemskt tacksam över att C-uppsatsen flytar på så smidigt och att det är så roligt.

Återkommande

Idag när jag såg att Beck skulle gå ikväll så blev jag varm i kroppen igen. Jag ser inte mig själv som en människa som gillar när dag efter dag och vecka efter vecka ser likadan ut. Kanske är det därför jag trivs så bra med UNF. Men, en sak jag uppskattar otroligt mycket det är Bonde söker fru på onsdagar, Idol på fredagar och Beck på söndagar. Jag gillar fil och flingor till frukost varje dag och att använda samma tandkräm och shampoo år efter år.
Däremellan älskar jag mina dagar som aldrig ser likadana ut!

Fredagsmys med enbitars

Äntligen är UNF:s alldeles egna onepiece här. Mjuk och go! Perfekt till dagens fredagsmys. Jag ger den högsta betyg! Köp den i UNF-shoppen
Baknykter står det här bak, alltså perfekt under en kongressvecka eller efter en lång dansnatt

Nya skor

Jag går in i en DinSko-butik. Hittar ett par skor jag gillar, frågar hur de håller mot väta.
Expedit 1: ja det är syntet så det rinner bara av.
Jag: hur är det med sömmarna
Expedit 1: där kan det sippra in lite eftersom de är limmat. Man kan lägga på vax som ett skyddande lager, då rinner vattnet bara av.
Jag går vidare, in i en annan DinSko-butik 200 meter längre ned på gatan. Fråga en annan expedit om vätan för samma sko
Expedit2: Nej, det är syntet, den klarar inte vatten alls
Jag: ok, kan man lägga på vax som gör att det håller bättre
Expedit 2: Nej, det hjälper inte alls, vaxet fäster inte ens.
Spännande att de kan svara så olika.
Jag köpte skon ändå, den var snygga, billiga och det var en nödsituation. Se min andra röda sko

Allt går min väg

Klarat tenta, handledare tycker jag kommit igång bra med min uppsats, klättrat med Rickie, köpt skor, lunchat med Emelie-Mire på RFSL-ungdom och druckit ett glas mjölk.

Sociala Medier

Att det ska vara så svårt men nu har jag iaf till slut lyckas fixa layouten på bloggen som jag vill, skaffat mig världens snyggaste header, tack vara sara ingman och fixat så twitterflödet oxå syns. Nu kanske jag känner ännu lite mer press att börja twittra lite oftare. Nån dag ska jag oxå läsa boken Gilla! tror den kommer ge mig mycket matnyttigt för att förbättra min kommunikation.


Tillbaka

Efter dryga två års paus från denna blogg är jag nu tillbaka. linda.dusten.se kommer tas ur bruk och då hittar jag mer än gärna tillbaka hit. Min första blogg som jag startade 2005, tänk att tiden går så fort. Jag har bloggat i sex år! Under den tiden har jag blivit sämre på att skriva dagbok men tack och liv finns ju livet dokumenterat digitalt.
Idag har jag sprungit med Lejben, gått igenom mina 18 sidor uppsats som jag fått ihop på två veckor och ätit ärtor, majs och makaroner.