Skottdagens möjligheter ur ett genusperspektiv

På Gomorgon Sverige berättar en etnolog Jonas att det som bland annat är speciellt med skottdagen är att könsordningen kastas om och kvinnor "får" fria. Detta tog min moster vara på för 12 år sedan, fortfarande lyckligt gift. Om könsordningen ska förändras för en dag vore det väl spännande om kvinnor tjänade som män idag. Bara för en dag i väntan på lika lön för lika arbete.

Bodyshop + rhetoric slam

Tre lyckorus och två katastrofer alla i litet format jämfört med babylycka och krig.
Lyckorus 1: Bodyshopkväll med fem härliga tjejer.
Lyckorus 2: Vidar vinner Rhetoric Slam (reotirktävling i pubmiljö på temat Berusning). Han avslutade ödmjukt att alla borde skämmas lite för att de blev slagna av en nykterist. Med glimten i ögat såklart.
Katastrof 1: Jag råkar radera filmen som jag spelade in med Vidar, så tyvärr inga bevis på brandtalet
Katastrof 2: Precis när jag kliver av tunnelbanan och inser att Bodyshopkassen är borta
Lyckorus 3: Ringer puben och de hittar kassen. Tack för att saker för ett värde på över 1000 kr inte var borta.
Jag och Elin är smikade och funderar på vad vi ska köpa
Sandra får rough som sista finish
Vidar har precis vunnit och fått diplom och en bukett

Unga som ska "stå emot"

Idag på första uppslaget i Metro är UNF:aren Moa Holmström med. Hon kommenterar hur det är att inte dricka alkohol med ett grupptryck som från 13 års ålder stiger med en förväntan om att alla ska konsumera alkohol. På Metros förstasida i den tryckta tidningen står det att rekordmånga dött i olyckor i Thailand i år, hög alkoholkonsumtion tros vara anledningen.
Många ser det som att unga på olika sätt måste stärkas i att kunna säga nej. Nej till att ha sex när de inte vill, nej till att inte dricka alkohol och nej till följa med sina vänner på dumma upptåg. Detta är fel ur flera perspektiv. För det första ska ingen 13-18-åring behöva säga nej till alkohol. Det ska vara självklart att säga ja till alkoholfritt men debatten och diverse alkoholmaterial som finns i bl.a. skolorna handlar om att unga ska lära sig att säga nej. För det andra, när ska vi börja prata om att lära unga att inte pressa på? Varför ska ansvaret ligga på den enskilda individen och inte på hela gruppen? Vi borde jobba med de som skapar grupptrycket istället! För det tredje så handlar tonåren om att bli vuxen och testa "vuxna" saker, därav dricker många unga alkohol, för att föräldrarna gör det. Igår publicerde Accent en artikel om att barn som ser deras föräldrar berusade tenderar att dricka mer själva. Inte så konstigt, man röstar ofta på det parti som ens föräldrar gör och köper ofta bregott om det är bregott som stått på köksbordet i alla år.
Det vore på sin plats att lägga ansvaret på den som förtjänar det. Föräldrar och kompisar som hetsar. Inte varje enskild person som ska "klara av" att stå emot, säga nej, låta bli. Hur kul är det? Frågan borde handla om att säga ja till det man vill göra, inte nej till det man inte vill göra!

Klassåterträff

I lördags var det klassåterträff, 10 år sedan vi gick ut högstadiet. Vännäs hade bra uppslutning på folk, levererar som vanligt. Reflektioner
  • Många har fått barn
  • Många bor kvar eller är tillbaka i Vännäs
  • Förvånansvärt många var lite runda, framförallt killar
  • Jag pratade med folk jag ignorerat när jag sett dem på stan bara för att hela upplevelsen bygde på att just prata med varandra
  • De som inte var där var troligtvis (genrellt sett) de som inte trivdes i högstadiet/i klassen på högstadiet
  • Många verkar uppleva mitt liv som hektiskt och framgångsrikt (mestadels baserat på statusuppdateringar)
  • Jag kom ihåg vad alla i min högstadieskola hette
  • Många av grupperingarna som fanns då, finns kvar idag trots att vi inte umgåtts på 10 år
Jag saknar mina 86:or (framförallt mitt gymnasiegäng) väääääldigt mycket. Jag önskar att jag fick träffa alla minst en gång i månaden, nu är det knappt en gång/år som majoriteten är samlad.

Födelsedagsfrukost

Vid midnatt igår kom i fram efter åtta effektiva timmar i bilen. Sov hos moster och sen upp och iväg till födelsedagsfirande av mig i form av en frukost.
Det var rena lyxen med både avocado och mango, mamma känner mig!
Jag hade den stora äran att bli firad av hela familjen. Tim, Lisa, Lisas kompis Anna, Toves pojkvän Coffe och Tove själv.

Alkohol som "belöning"

Mycket handlar om en kungabäbis idag och världen stannar upp. Men för 99 procent fortsätter livet som vanligt. För några innebär det att få alkohol som "belöning" vid lyckade telefonförsäljningar.
Jag och Gabriel på SSU har skrivet en debattartikel med anledning av det här avslöjandet från igår.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Ungas alkoholkonsumtion beror på att vuxna skolar in dem i en alkoholnorm. Problembilden målas upp av unga som inte tar ansvar, inte vill jobba, dricker för mycket alkohol och kostar samhället för mycket pengar. Till alla politiker blir svaret: som man bäddar får man ligga och till alla företagsom bjuder på alkohol: ta lite fucking socialt ansvar.

Inte på topp

Ikväll har jag inte varit på topp. Tänker att det är viktigt att inte bara blogga om alla framgångar och roligheter utan även när livet ser sina sämre dagar.
Är idag mycket tacksam för att Patrik finns i mitt liv och berättar att livet är som en ask choklad. Det fick mig att inse att jag helt klart kan äta choklad till middag om jag vill. Sagt och gjort.

Dansa fast texten är efterbliven?

Feministen i mig har svårt att slappna av till vissa låttexter. Beatet kan vara så bra att det spritter i kroppen på mig och jag vill bara skaka loss. Men jag vet inte hur jag ska hantera låtar som "alla som inte dansar är våldtäktsmän".
Samma sak med låtar som förskönar alkohol.
Björn Ranelids gick vidare i Mello i lördags och beatet är bra. Han gjorde ett trisst framträdande men Sara Li var grym. Men så lyssnar jag på texten. "Om kvinnan säger nej...till mannens säd i 60 år...så dör mänskligheten ut."
Ska texter ses som sammansatta ord som passar till melodin eller som att de har ett budskap? Såklart har det en innebörd men hur politisk ska jag vara i mitt val av vilka låtar jag dansar till. Samma sak med låtar som förskönar alkohol. Eller ska jag sluta vara PK och bara köra? Tänk om det fanns lite konsumentmakt där folk slutade dansa till låtar med kass text?
Ranelid fortsätter "Kvinnan är det första könet" Är det här någon sorts kompensation för den tidigare meningen med det förlegade budskapet?
I slutändan kommer jag hoppa till Mirakel i sommar. Med eller utan dåligt samvete?


Draghunden

Efter 20 minuters skällande och attakerande mot mina skridskor släppte Lejba fokusen på mig och sprang framåt. Totalt lade vi 11 km bakom oss. Lejba drog en hel del och jag njöt! Fint sällskap, gofika och sen en tur till. Vilken frihetskänsla och vilken mysig hund jag har när hon väl skärper sig :)
Fia och Lejba åker lite, se så fridfullt

Hälsodag

Har haft nån form av hälsodag idag. Sov länge, klädde på mig för att ta en springtur med Lejba, insåg att jag hostat i fyra veckor och att det kanske inte är så smart att träna. Men hostan verkar ju infinna sig oavsett vad jag gör så jag sket i det och sprang 4 km på isen. Lejben var med så klart.
Duschade och Sandra kom förbi. Ingefärste med citron och honung. Snackade relationer, drog på varsin ansiktsmask, tände ljus och lyssnade på Enya
Inte vackra, vi ser faktiskt aningen drogade ut.
Sen avslutade vi med avocado, fullkornspasta och keso/tomatröra och som grädde på moset nyponsoppa, glass och mandelbiskvier! Så himla ljuvligt.
Nu är jag påväg till Uppsala för tacokväll och Mello med Patrik. Blir finfint.

Gå på isen

En av de mest absolut mest frigörande sakerna jag gör är att gå på isen med Lejben. Isen har lagt sig de senaste två åren då jag bott i Alvik och att ta gå en lång sväng med Tickan, Sandra och Lejba ger en stark frihetskänsla.
Söthundarna
Tickan försöker få igång Lejba
Lejba hittade en fastfrusen bok som var väldigt spännande och Tickan tittar på
Lejba går lös utan framgång

Alkoholen som ursäkt - på sin spets

I november uppmärksammades en HD-dom där gärningsmannen varit så berusad att uppsåt inte kunnat bevisas. Det skrevs en rad debattartiklar på ämnet, bland annat den här. Idag har jag varit på ett seminarium med Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, som är en av de som varit mest aktiv i debatten kring detta. Johan Pehrson, justitieutskottet, (FP) deltog oxå. Från seminariumet tar jag med mig följande
1. När en HD ska ta ett beslut som strider mot rådande praxis ska alla 16 jurister kallas in. Inte bara de 5 jurister som bedömer just det målet. Detta gjordes inte första gången, andra gången hänvisades till den första gången. Tredje gången gäller ett ärende som är aktuellt just nu (samurajmålet)
2. Alla (enligt Johan) i riksdagen menar att det är befängt att alkoholen blir ett skydd för förövraren. Om även samurajmålet visar att alkoholpåverkan gjorde att uppsåt inte gick att bevisa så måste det ske en lagändring.
3. I jurisvärdlen verkar man vara överens om att det finns dom som blir aggresiva av alkohol. att alkoholen gör folk aggressiva. Ingen kunskap om fake free finns.
4. De två senaste HD-domarna signalerar att om personer bara super sig tillräckligt fulla så minskas straffet, då går det ju bara att skylla på att hen var för full för att uppfatta att personen gjorde motstånd vid ett övergrepp.
Det blir spännande att se vad Samurajfallet får för dom. Advokaten till den åtalade har sagt "Det mesta tyder på att min klient inte hade insikt att det var hans flickvän - eller ens en människa - som han skadade." Utgångspunkten är ju snedvriden.
Jag tror att det finns en väldig samstämmighet i samhället att alkoholpåverkan inte ska kunna mildra omständigheterna bara för att man inte kan bevisa att personen "visste vad hen gjorde" "insåg vilka konsekvenser handlingen kunde få" osv. Samtidigt som vi lever i ett samhälle där alkoholen ursäktar en rad beteenden. Lite stryk kan man få räkna med om man går ut en kväll, alkoholen gjorde mig ju så arg. Lite tafs hit och dit är inte okej men en del av kroglivet och hen ville ju bara visa intresse. I teorin är det få som tycker det är okej, men på plats i vimlet så låter folk det passera.
Alkoholen gör människor trötta, mindre intelektuella och skapar sämre koordinationsförmåga. Alla andar känslor är kommer från en förväntan om att bli på ett visst sätt som i kombination med att beteenden är accepterat och ibland till och med eftersträvansvärt gör att personer kommer fortsätta låta alkoholen vara ursäkt för slagsmål, otrohet och diverse misstag.

Idag tänker jag en extra gång på vart femte barn

Det är alla hjärtans dag och kärleksfokuset finns var jag än vänder blicken. Med all rätt. Idag ska vi ge lite extra kärlek till varandra. Jag ska ut och käka med Patrik ikväll, så firar jag.
Men.
Idag tänker jag lite extra på alla barn och unga som har alkohol och andra droger hängandes över sin familj som ett stort moln som hindrar kärleken som försöker spridas likt solstrålar. 400 000 barn lever idag med en eller två föräldrar som har en alkoholkonsumtion som riskerar barnens välmående.
Från vartfemtebarn.se berättarvägg läser jag historia på historia om barn som far illa men oxå barn som vuxit upp, fått hjälp och idag är starkare och lyckliga människor.
Barn och unga som växer  upp i missbruk har rätt att veta
- det är inte ditt fel
- du är inte ensam
- det finns hjälp att få
- du har rätt att må bra
- föräldrarna kan få hjälp och bli fri från alkoholen
- det är okej att berätta för andra
Den största tjuven av kärleken och välmåendet som alla barn förtjänar, framför allt en dag som denna, är givetvis alkoholen. Bov nr två är det tabu som ligger som en hinna över allt som har med alkohol att göra. För privat att fråga om, inte din ensak att lägga dig i, jag vet väl bäst själv när jag dricker för mycket, mina barn har det bra här hemma osv. Svaren gör folk rädda att fråga. Men det är ditt mänskliga ansvar att strunta i att det känns som att klmapa in i någon vuxens persons liv. Kanske räddar du livet på ett barn och då spelar väl lite lera i hallen inte någon roll! Gör vad du måste när du ser eller misstänker att ett barn far illa för att vuxna dricker för mycket alkohol. Var obekväm och ge vart femte barn ett större hopp om en alla hjärtans dag med mera kärlek.
Igår sa jag en kommentar om detta i TV4 sundsvall. 1.25 in i inslaget

Australien Wine Club får tillsynskrav från Konsumentverket

UNF gjorde före jul tre anmälningar till Konsumentverket. Australian Wine Club som ägs av Antipodes Premium Wines (APW) får pisk för att de inte följer marknadsföringslagen. De uppmanar till köp genom att:
- koppla känslor eller stämningar till alkoholdrycken
- erbjuda kombinationserbjudande och reor
- ge gratis frakt vid viss mängd köpt alkohol
Det är på tiden att APW blir luppade av konsumentverket. Mark Majzner, vd på AWP, tycker inte de gjort något fel och verkar inte ha som avsikt att ändra på sig. Jag hoppas de ställs inför domstol så vi får praxis på hur marknadsföringslagen ska tolkas för så länge de inte finns tillsyn och uppföljning av de lagar som finns så kommer AWP och alla andra oseriösa alkoholaktörer leka fritt på marknaden.
TT skrev en artikel på det som DN snappade upp. 

Sociala februari

Jag har just insett att februari månad nog kommer bli en av mina mest socila månader, om sociala innebär umgås med vänner. I helgen har jag firat min födelsedag med Fia, Robert och Jonas L, åkt långfärdsskridskor med föregående folk + Martin, gått långprommis på Djurgården + bakat muffins med Lisa och Dennis.
Jag har hunnit käka med Jonas B, fikat med Ellinor, lunchat med Ulrica och kvällshängt med Patrik. Framöver väntar födelsedagsfirande av Rickie med Sara och Gui, klassåterträff från åk 9 i Umeå och brunch med Jossan och Emma.
Det är en bra uppladdning inför nästa månad då 4 av 5 helger är UNF-bokade.

Fylla 26

Födelsedagen blev inte riktigt som planerat men bra ändå!
Finmat och findricka övergick till go-biskvi-tårta med riven vit choklad och hallon... Känn på den! Gott sällskap och munnarna gick i ett.
Idag har vi åkt långfärdsskridskor. Vi åkte 1-3 mil. I medvind var det väldigt lätt och trevligt och i motvind mest omständigt. Men känns härligt att ha varit riktigt aktiv utomhus. Nu är jag påväg till Lisa och Dennis som spontant bjöd in mig. Älskar att jag kan vara spontan, det kan jag vara ungefär 10 gånger om året.
Martin och Jonas är redo för åkning med dubbar och allt!
En av Roberts flera vurpor (bilden tagen av Jonas)
En annan av Roberts fall
Tack Fia, Jonas, Robert och Martin för ett fint dygn!

Delseger nr 2 - serveringstiderna i Göteborg

Delseger nr 1 var när förslaget las om att alkohol "bara" får serveras till kl 03.00 i Göteborg. Delseger nr 2 är vunnen. Sociala resursnämnden har bifallit förslaget.
GP och GT har skrivit om det. Tycker mig ana en viss nyansskillnad i hur GP och GT väljer att skriva om ärendet där GT verkar betydligt mer upprörda och GP mer sakliga.
V, S och MP driver trestängning och M och FP vill utreda mera. GP skriver om detta. Här är ett uttdrag. Cecilia Wigström svarar på en viktig fråga.

Men om en ny utredning skulle visa att det är många våldsbrott i anslutning till de femöppna krogarna, skulle ni ändra er då och vilja stänga tre?

- Jag tror inte att det är så, men vi behöver få veta mer.

Varför ska vi göra en utredning när de redan bestämt sig vad den ska komma fram till?
Nu väntar behandling av ärenet i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Mycket tyder på att även det blir segrar men vi festar inte loss förrän alla fyra segrar är vunna!

Unfair

Jag hittade ett blodpuddingspaket på vägen och på TV handlar det om en tre-barnsmamma med cancer, hon tros ha ett år kvar att leva. Hennes yngsat son har en CP-skada. Kvar blir en far och tre barn utan en av sina föräldrar.
I Malmö skjuts oskyldiga till döds, en 10-årig tjej skärs i halsen (klart om olyckshändelse dock) och i Syrien är det kaos.
Livet är orättvist men det är ju knappast något nytt.

Hetsen kring serveringstiderna i Göteborg

Snart har väl ingen undgått att det finns ett förslag om att serveringstiderna i Göteborg föreslås sänkas från 05.00 till 03.00. Förslaget läggs efter att en forskare fått i uppdrag att kolla på hur våldet i Göteborg skulle kunna minskas under helgnätterna. Svaret var givet, minska serveringstiderna av alkohol. GP skrev om förslag den 13 januari. När förslaget las blev det ett jävla liv. Bland de första att kommentera detta var lokala avdelningar för de pokitiska ungdomsförbunden. Jag undrar hur många av deras åsikter som är förankrade i deras nationella ställningstaganden om alkoholpolitiken. Blir speciellt förvånad/besviken över SSU och KDU.
Därefter har GT Expressen med Jimmy Fredriksson i spetsen skrivit en rad artiklar med en oerhört subjektiv ingång. Det har inte handlat om ledare eller krönikor, det har handlat om artiklar. Här är den som UNF framför allt svarat på, men oxå den här. UNF:s inlägg är det första som jag sett där de som är för förslaget kommer till tals. I övrigt har det varit ensidigt nej-sägarna som fått utrymme. Fin journalistik.
UNF har gett vår syn på det hela genom en debattartikel. Den får ett mycket märkligt svar från självaste Jimmy Fredriksson. Det finns visssa saker som gör mig osäker kring Jimmys ståndpunkt.
1. Vi har yttrandefrihet i Sverige och då får "nykterhetslobbyn" påverka hur mycket de vill.
2. Att försöka påverka är inte samma sak som att delta i beslut.
Jag tycker veganar har lika mycket rätt att lobba på beslut som en köttätare angående saluhallens öppettider. Det är vanlig medborgarpåverkan. Det finns länder som inte använder det, tex Nordkorea men det kanske är så herr Fredriksson önskar att Sverige såg ut?
Anna Carlstedt har oxå skrivit klokt om detta

Vart femte barn

Det finns många saker som förtjänas att uppmärksammas i den här världen. Under vecka sju är det barn och unga i riskbruksmiljöers tur. Det handar om nästan 400 000 barn och unga som lever med vuxna vars konsumtion av alkohol och narkotika riskerar att skada deras välmående. Det handlar om vart femte barn.
De förtjänar att bli sedda och bekräfta varje dag men i brist på detta har de fått en vecka.
DN skriver om detta idag, här och här
Vattenmärk din profilbild eller gilla kampanjen på facebook.