Skolbrand

Sedan 16 oktober har det anlagts 25 skolbräder i olika storlekar i Göteborg. Tyvärr men jag kan inte visa någon som helst förståelse för de som orskar dessa bränder. Utbildning till alla är ett av milliemålen. Medan några av Sveriges ungar bränner ned nyckeln till framgår lever barn i fattigdom och misär utan möjlighet till utbildning.

Källa: GP

p.s Det enda positiva i de här är att majoriteten av bränderna varit i centrum, öst och väst. Inte på Hisingen eller i Angerd vars ungdomar annars ofta får skulden för händelser, där media blåser upp det som hänt bara för att det är en förort.

Huskontrakt och Brysselresa

Kontraktet är skrivet av alla parter, nu finns det ingen återvändo och tur är väl det.
I januari blir jag husvärd och kollektivbo med tre underbara partybrudar!

Imorgon åker jag till Bryssel några dagar, jag har gjort mitt bästa för att packa ned kläder med lite klass och tagit bort oönskade väck utan strykjärn.
I'll be back on friday

Me and my sistah

Jag har kollat igenom lite gamla diabilder se vad jag hittade

image248
Köket i Tväråbäck (lagar troligtvis "äcklig soppa"), 5 och 3 år



image249
Nyfärgat hår, Tväråbäck 10 och 8 år

Sjuk dator

Min dator mår inte bra. Om jag inte svarar på mejl eller för övrigt verkar frånvarande så nås jag på min mobil.
Suck

This is me now

Hej dagboken, en lite resume av livet just nu
Livet börjar få en rutin, eller rättare sagt jag börjar känna igen vissa mönster i vardagen. Känslan över det är mainstream men den bedömningen tror jag ingen annan skulle göra. Jag äter oregelbundet men får alltid i mig näring på nåt sätt, ett exempel är julfika till middag hos elin i söndags. Jag flänger runt och samlar på tågbiljetter. Var i örebro över dagen i onsdags för internationella utskottetmöte, årets effektivaste 1.5 timme! Vi har fått ett nybyggt bibliotek precis vid min skola - älska - (som jag nu måste börja säga eftersom jag fick veta av min moster att uttrycket 'me like' kommer från starwars vilket jag inte hade någon aning om(vet, jag är efter) men eftersom starwars är det jag är minst intresserad av på denna jord så får jag nog ge upp det uttrycket) fräscha lokaler, fantastiska fåtöljer som man kan sitta i alla olika ställningar i och skön stämning. Det är vårat haaak! Jag är egentligen trött på att äta mackor till lunch men vad gör man när man inte vill äta ute och de bara finns micros på skolan? Jag har sett på ännu ett avsnitt av bonde söker från med cecilia och varit och simmat med den andra cecilia. Livet är en fest och i helgen ska jag gå ut o dansa för första gången sedan jag flyttade hit. Beslutet är taget och jag flyttar till Tuve med tre fanatiska brudar i januari. VI taggar! (vill någon hyra mitt rum i masthugget?) Jag längtar hem till jul, familj och häst. Den uppmärksamme och samhällsorienterade noterade att rubriken på inlägget är samma som på Amy Diamonds debutplatta.

Färgmatcha

Det här med färgmatchning är min grej, det vet nog dom flesta.
Idag såg jag en dam som hade matchat sin ögonskugga med sina gula hörlurar. Fräsigt!

15 minuter, 16 mil, 36 dagar

Karlstad är lite bättre än Göteborg. Efter att ha letat igenom hela göteborg centrum och inte hittat några benvärmare så åkte jag till Karlstad och hittade ett par billiga och snygga i första affären.

Helgen var som planerat fylld av vänner, ett fint besök i Sunne hos Sara. Äkta kompissnack hela dygnet och tryggheten och värmen hon ger får jag inte av någon. SJ vägrade vänta på mitt anslutande tåg som var försenat 15 minuter så istället fick jag åka taxi 16 mil, inte så billigt för dom. Jag kom fram till Oslo och den efterföljande festen var mycket trevlig. Aldrig har väl så många svenskar varit i samma lägenhet samtidigt.
Jag kom hem kl 4 inatt och gick upp vid nio för att kolla in huset som Josefin o co ev ska flytta in i. Det var sjuktfint och beslutsångesten är total just nu. Ska jag flytta med dom?
Nu är jag slut efter helgen men jag hann med en snabbis hos Elin och hennes julmys. Det var trevligt med massor med folk och ännu fler sorters bakverk. Nu är det bara 36 dagar kvar till julafton!

Vänner, massor med vänner!

Det som för några dagar sedan var en tom helg är nu en helg fylld med trevligt umgänge. Imorgon Sunne och få träffa älskade Sara. Lördag Oslo och kalas hos Emil för att återvända samma natt. Söndag först långfika med Cecila och sedan julmys hos Elin. Me like.

Jag tänkte att min resa till Tanz inte skulle göra så stor skilland för mina kompisar, jag är ju bara en av många, alla andra finns ju kvar hemma. Men riktigt så enkelt är det kanske inte och när jag börjar räkna efter så har jag några ensamma månader framför mig i vår. Elin drar till Sydamerika nov-jan, Helena är redan i Thai och förblir där till augusti. Lisa drar till staterna jan-juni och Sara försvinner antagligen till England feb-maj. Det innebär att jag i februari-maj ska leva ett liv i Sverige utan två av mina tre älskade systrar och min bästa kompis. Inte så hälsosamt. Vem vill vara substitut? Men som tur är så är några grymma tjejer på väg ned till Götet. Jossan, Jossan och Emma. Taggar som få och ser ljuset.

Cancer

Min dator har fått en cancerknöl, jättekonstigt. Jag har även en cancerknöl i mitt öga och en bakom örat. Undrar vilket som är farligast?

Breakdown

Ibland är det jobbigt att ha makt och möjlighet att bestämma.

Jag lever i en glasbubbla med tron om att för lite sömn och för intensiva dagar inte påverkar mig.

Visste du att...

... en ko i EU subventioneras med 913 $/år.
... EU:s bistånd till SSA (sub-sahara Africa) är 8 $/person och år.

Källa: IBRD, WDI 2004. HDR 2004


Visste du att världen är helt sjuk?

Välfärdsindikatorer

Vi har börjat ny kurs med tydliga kursmål kopplade till föreläsningarna och exakta läsanvisningar. Förutsättningarna verkar mycket goda. Dessutom är det intressta ämnen som kommer tas upp. Jag har idag varit sjukt diciplinerad och satt 7 timmar på bibblan och läste 86 sidor i vår engelska huvudbok och skrev fina små post-it-lappar. Bra Linda!!!

Dagens kapitel handlade bland annat om hur man mäter utveckling och välfärd. Det finns massa olika sätt, på högstadiet lär man sig om BNP och sen blir det bara mer och mer kompliserat och intressant.
Om du skulle göra en studie mellan länder för att mäta deras välfärd i förhållande till dåtid-nutid och i förhållande till andra länder, vilka indikatorer skulle du då vilja kolla på? Jag ger några förslag men kanske har du bättre ideer själv. Du får välja max tre att använda i din studie.
BMI, antal ätna kilo godis, datorer/inv, medellivslängd, läskunnighet, antal besökta länder, kaloriintag, antal självmord, vattenkonsumtion, kvinnliga chefer, alkoholkonsumtion, antal nedladdade prison break, sjukhuskostnader o.s.v.


Utöver det har jag två mycket relevanta frågor.
1. Var gör egentligen Australien? Man hör aldrig om bombhot, krig, sportframgångar, demonstrationer, politiska utspel, musik/film-försäljning eller nåt annat. Möjligvis en och annan brand och lite mer utrotning av Abourginer men i övrigt...?
2. Vart är min C:\?

Tenta nummer 2

Jag har förhoppningsvis skrivit min sämsta tenta ever. Inte sämsta i form av min prestation utan sämsta i form av lärarens val av frågor. Läraren jag haft under den här kursen är väldigt kompetent men passar absolut inte som universitetslärare. Jag hoppas att hon anting ändrar på hela sitt egna genomförande av kommande kurser som hon ska ha med andra elever alternativt aldrig mer är jobbar som lärare.

Ni ska få ett smakprov för att kunna förstå min frusteration:
1. Vart gjort Che Guevara revolution?
a) Colombia
b) Chile
c) Bolivia
d) Cuba

2. Vem har enligt författaren Nordin (Nordin är författaren till en av våra kursböcker) "vackra händer"?
a) Adolf Hitler
b) Joseph Stalin
c) Idi Amin
d) Pol Pot

3. Beskriv och ge din analys på natiolstatens omvandling.

Fråga nummer 1 är på högstadienivå
Fråga nummer 2 är felciterad då det handlade om "underbara händer". Det var inte Nordin själv som tyckte att denne diktator hade vackra händer utan en annan man i Nordins bok.
Fråga nummer 3 berör 500 år och kan skrivas ur flera perspektiv ekonomiskt, politiskt, socialt, kulturellt, nationalistiskt etc.

På frågan "Hur mycket ska vi skriva på fråga tre?" svarade vår lärare "Skriv hur mycket ni vill, ni får gärna göra egna utsvävningar och analysera fritt"

p.s1 På torsdag är det något sorts krismöte vilket enligt ovan uppenbarligen är helt befogat.
p.s2 Ni får gärna gissa på fråga ett och två, vill dock inte ha några längre utläggningar ang fråga tre :)

På begäran...

image243
MIN!

Agnetha

image242
Ja namnet kan man ju säga vad man vill om men söt är hon!

image241
Något stressad ponny men hon går fint när man väl kommer åt henne och hon lugnar ner sig.