Jullov - nu med snööö

Linda har jullov, så då har även bloggen jullov. Jag fyller dagarna med ridning och nätterna med puzzelbygge och spel med familjen. Jag gillart!

Hemma i mitt vinterland utan snö

Den där fantastiska tågresan på fem timmar till sthlm som jag sett fram emot blev inte så lyckad. Planen att se fem avsnitt av lost.s03 gick upp i rök när det omoderna tåget inte hade några eluttag. Lyckan vände då Y-buss från sthlm till umeå hade både eluttag och internet ombord. Hejja Ybuss!

Nu är jag hemma och har redan hunnit rida ett pass, känns skönt. Hästar är så fantastiska. Men vart är all snö?

p.s jag fick 13 av 14 poäng på tentan. Jag är sååå nöjd och nu ska jag ha jullov från både skolan och UNF.

Julkalendrar

Svt.se presenterar de 47 julkalendrarna som visats genom åren. Somliga mer intressanta än andra.

Teskedsgumman och trolltider har båda visats i repris, det är dom värda tycker jag.
1971 års kalender handlade om samhällsfrågor
1977 års kalender hade en pedagogisk tanke
1961, 1966, 1981, 1987 års julkalendrar hade ett utbildningssyfte
Av dom jag har sett när jag var barn är mysteriet på greveholm (1996) helt klart bäst och Håll huvudet kallt (1994) och När karusellerna sover (1998) sämst/värdelösa.
Jag tycker det är dags att dom visar trolltider ännu ett år!

1960: Ti
tteliture Premiär för julkalendern i tv.
1961: Julbåten Juliana Handlade om julbåtens besök i olika länder.
1962: Tomtefamiljen i Storskogen Tomtarna reste runt i en helikopter och samlade in barnens önskelistor.
1963: Den tänkande brevbäraren Sören Alm spelade brevbäraren Kalle som var god vän med alla.
1964: Lill-Stina på reportage i Storskogen Reporten Lill-Stina och programledaren Julle i barnens egen aktuelltstudio där de tog emot rapporter om vad som hände i Tomteskogen.
1965: Farbror Pekkas handelsbod (Diversehandeln) Pekka Langer var en särdeles märklig handelsman i en särdeles märklig affär, som låg vid foten av fjället i Vinterbo.
1966: En småstad vid seklets början Handlade om en mellansvensk hamnstad strax före första världskriget. 1967: Teskedsgumman Birgitta Andersson var gumman som blev liten som en tesked.
1968: Klart spår till Tomteboda Bisarra händelser på en tågstation.
1969: Hercules Jonssons storverk En vanlig familj tills mamman uttalar en magisk ramsa och förvandlar pappan till barnet Bara Jonsson och sonen till den fiffige Herkules.
1970: Regnbågslandet Med Nanna i regnbågslandet.
1971: Broster Broster! Familjen Wikmansson väntar barn och kämpar mot köphysteri och miljöförstöring.
1972: Barnen i höjden Handlade om nyinflyttade människor i ett höghus.
1973: I Mumindalen Julfirande med Mumintrollen.
1974: Rulle på Rullseröd Handlade om Rulle som bodde på en gård i Bohuslän med sin farmor och farfar.
1975: Långtradarchaufförens berättelse Beppe Wolgers är ute och åker lastbil med dockorna Posi och Maggan. 1976: Teskedsgumman Repris från 1967
1977: Fem myror är fler än fyra elefanter Bokstäver istället för siffror på luckorna.
1978: Julius Julskötare (Kalenderhuset) Björn Skifs var julskötaren som lotsade tittarna genom Svenska Jullagerfabriken och andra företag av olika slag.
1979: Trolltider Handlade om troll och vättar och andra underliga varelser.
1980: Det blir jul på Möllegården Om skånsk jul för mer än hundra år sedan.
1981: Stjärnhuset Prat om stjärnbilder och inslag från den grekiska gudavärlden. Albert och Herberts jul
1982: Albert och Herberts jul Handlar om far och son som är skrothandlare.
1983: Lille Luj och Änglaljus i Strumpornas hus Jul i byrålådan hos Staffan Westerberg.
1984: Julstrul med Staffan och Bengt Staffan Ling och Bengt Andersson förestod en lanthandel i en liten by långt från Umeå.
1985: Trolltider Repris från 1979.
1986: Julpussar och stjärnsmällar Bygger på Busnäsböcker av Hans-Eric Hellberg.
1987: Marias barn Detta var en animerad berättelse om Marias barn, Jesus.
1988: Liv i luckan med julkalendern Staffan Ling presenterar korta julberättelser som bygger på inskickade manus från barn.
1989: Ture Sventon privatdetektiv Ture Sventon på äventyr i Lingonboda, Arabien, London och Stockholm.
1990: Kurt Olssons julkalender Kurtan och Arne vimsar och pysslar i en ladugård.
1991: Sunes jul Lilla Sune och hans familjs upplevelser inför julen.
1992: Klasses julkalender Klasse Möllberg har en julstuga uppe i ett träd där han har tävlingar musik och julkul.
1993: Tomtemaskinen Gubben Pettson har lovat katten Findus att tomten ska komma. Han beslutar sig därför för att bygga en tomtemaskin.
1994: Håll huvet kallt Astmasjuke Eddie, sju år, åkte buss från Göteborg till Lysekil för att hälsa på faster och farbror.
1995: Jul i Kapernaum En saga om en stad, om människorna som bor där och om en stjärna som lagt sig ned för att vila.
1996: Mysteriet på Greveholm En spännande men också rolig historia om en knasig familj som firar jul på ett gammalt slott där det finns både tjuvar och spöken!
1997: Pelle Svanslös På Åsgränd i Uppsala bor ett gäng sällsynt älskade katter. Här hittar vi snälle Pelle Svanslös, elake Måns, söta Maja Gräddnos mfl.
1998: När karusellerna sover En dag efter skolan möter Jack en hund som visar honom en hemlig ingång till ett vinterstängt nöjesfält. Hunden springer in och Jack följer efter...
1999: Julens hjältar I förra årtusendets sista julkalender hade en låda med granna julgransprydnader av misstag hamnat på helt fel ställe inför de hektiska julförberedelserna.
2000: Ronny & Julia En modern Romeo och Julia-historia för små barn och deras familjer - men med ett lyckligt slut. För manus svarade Måns Gahrton och Johan Unenge, duon som tidigare bl a skrivit den populära TV-serien Eva & Adam.
2001: Kaspar i Nudådalen Det är vinter och snart jul i Nudådalen, en by som är så liten, att den inte ens går att hitta på kartan. Här bor Kaspar och hans morfar, lanthandlaren Atom-Ragnar, den stöddige Åhman, som tror att han äger hela byn, och många fler. Och så bor Lisa i Nudådalen.
2002: Dieselråttor och sjömansmöss Två barn och en samling Dieselråttor var huvudpersoner i 2002 års upplaga av Sveriges Televisions traditionsenliga julkalender, Dieselråttor & Sjömansmöss.
2003: Håkan Bråkan 2003 års julkalender handlade om Håkan och hans både ovanliga och vanliga familj. Familjens klippa, mamma Karin, är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, för han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet!
2004: Allrams höjdarpaket Allram Eest, vår frälsare i etern, sände jul-tv tillsammans med Tjet från en stuga i norrländska fjällen. Bland annat fick vi uppleva äventyr och vardag tillsammans med Höjdarna - ett gäng vänner på ett hustak någonstans med ett eget universum.
2005: En decemberdröm 2005 års julkalender var en fantastisk saga där vi fick följa Bobo på hans spännande äventyr bland tomtar och underjordiska tröstare.
2006: Lassemajas detektivbyrå I julkalendern 2006 hjälpte detektivparet Lasse och Maja polismästaren att lösa kluriga deckargåtor.

Piller mot baksmälla

Jag är arg.
Jag hörde en radioreklam idag att det nu finns tre piller som man kan ta under ett dygn för att ta bort baksmällan. Så jävla idiotiskt. Alkoholens neagativa effekter ska inte minskas! Nu kommer folk bara dricka ännu mer eftersom de ändå inte blir bakfulla och dessutom köra bil följande dag eftersom de ändå inte känner några effekter från gårdagen.

Inatt hittade jag en baby bland vindruvorna...

...jo det är sant. Jag skulle handla vindruvor och när jag fyllt påsen rörde det på sig och jag plockade upp en några månader gammal baby som var helt lugn. Sen lyckdes jag dra fram lite barnkläder ur gaderoben, hängde på sjukhuset för att kunna identifiera den, kände mig som en riktigt mamma och ville inte lämna bort den. Vi gick in i nåt hus och jag kom på att man måste öppna upp overallen för att ungen inte skulle svettas men det hade pappa redan gjort, tur tänkte jag, pappa kan det där med ungar...

Helt sjuk dröm, vad vill hjärnan säga? När jag vaknade av mobilen ville jag somna om och veta hur det gick med ungen, men jag kom inte tillbaka till drömmen. Precis som att det aldrig gick att återvända till ace of base när jag fått deras autografer.

p.s vindruvorna var äckliga i drömmen, jag köpte dom aldrig.

Lusseröj!

Jag har varit på mitt första Lusseröj. Helt sjukt fantastiskt megabra!

Jag har gjort det jag tycker är roligast i tre dagar, vara lägerledare, hänga med schyssta UNF:are och vara en bra förebild. Verkstäder, pepparkakshusbyggartävling, disco, pyssel, lekar och annat häng. Vi var 55 glada ungdomar som tillsammans röjjde in julen. Lördag morgon blev vi väckte av ett fint och stämningsfullt luciatåg. Harmoni, ett sådant uppvaknande borde man få varje dag hela december.
image261
Luciatåget

Det var länge sen jag var på ett distriktsläger och jag inser att jag vid det här laget besitter rätt mycket erfarenhet och känner mig rätt lugn inför uppgiften som ledare. UNF har lärt mig så mycket och det känns fantastiskt att få föra lite kunskap vidare. lite kärlekspar här och där som står hånglandes på trappen utan att vilja skiljas. Att finna kärleken i unf är det bästa sättet att behålla medlemmarna. Lördagens disco var typ höstens bästa utekväll, (förutom att alla mina vanliga kompisar fattades) Sjukt bra musik, bara sånt som jag gillar, en grym dj som spelade precis det vi ville ha, massa ungar som röjjde och så en galen tjej från FS som dansade i fyra timmar utan avbrott. Kvällen toppades med min favoritlåt och så var allt fulländat. Jag kommer inte ihåg när jag la ned huvudet på kudden, antar att jag redan sov då och väl framme i göteborg blev jag väckt av någon okänd på centralen som frågade om jag skulle av... Livet är en fest och jag älskar UNF mest av allt.

image264 image262 image263
Nån specialdans med cyklande ungdomar, julbord och vinnarna i drinkblandartävlingen!

Lussebak

Om en vecka är jag hemma i mysigaste tväråbäck. Ett skafferi som aldrig tar slut, 5-6 mandariner om dagen och glögg varje kväll.

Igår började jag packa ihop mitt rum, matematiska uträkningar och lite galen eurodiscco på youtube gjorde susen. Sedan bakade vi lussebullar och knäck med några från klassen. Julstämmningen infinner sig nog trots allt.
Om fyra timmar åker jag till Alingsås på lusseröj, peppen är total!
image260
Här är de fina lussebullarna vi bakade. Man kan urskilja: en pingvin, en sköldpadda, OS-ringarna/friterade lökringar, en fjäril, Pippi Långstrump, Herr Nilsson, två hängbröst med tappade bröstvårtor, en snopp, ett par solglasögon och en pirajja!

Fin kombination

Tentan gick bra, jag tror jag klarade det men man vet aldrig

Jag gillar inte utmaningar, jag stannar hellre med dem jag är trygg med än att träffa nya människor. Jag inbillar mig att jag är social och tycker om att träffa nya människor. Det är inte sant, det är bara så jag vill vara. Jag ska sluta försöka, jag ska sluta göra mig själv besviken och stanna med dem jag är trygg med. Varför utsätta sig för saker som är svårt? Varför vara något man inte är? Varför inte bara vara? All motivation är borta, finaste vännerna peppar men det spelar nog ingen roll vad folk säger. Jag ska nog bara inse att jag kommer fortsätta banga så det är nog bäst att inte försöka alls. Jag gick hem efter tentafesten igår, tänkte idiotiska tankar och smsade Rickie. Tur att han finns. Sara kommer förhoppningsvis bo i gbg några veckor i vår. Bästa människan i samma hus som mig, Kan det bli bättre? Jag vill inte gå upp ur sängen. Jag vill inte flytta på mig, men jag är hungrig. Min dator är dum i huvudet och jag hatar när saker kostar pengar. Jag hatar våran regering. Ren avsky. Jag hatar att jag bor i Sverige med 100% tilltro till staten och att man alltid tjänar på att vara ute i god tid, arbeta förebyggande, betala försäkringar och alltid vara trygg. 417 jävla kronor i månaden i mer än ett år och jag vet inte om jag kommer få tillbaka dom. VAFAN kan ingen informera? Jag längtar hem efter Agnetha, drömde om Sandra i natt och finaste hästarna. Jag har en sjukt snygg kille i min klass..och? Är onenightstand och alkoholkonsumtion destruktivt beteende? Får man ligga i en säng en hel dag? Ett tryck över bröstet. Kan man charma någon med sina bröst? Min blogg, jag skriver vad jag vill. Tur att jag rättfärdigar mig och det jag gör. Julkalendern är bra i år och jag har snygg-Måns Zelmerlöws låtar på hjärnan. Han och Agnes hånglades i MQ-reklmanen. Jag har den bästa klassen och vi bakade fina lussebullar igår. Jag jobbar på att få julstämmning här i min ensamhet i lilla rummet. Efter juni är det slut, då försvinner klassen och jag flyttar hem. Jag lever i framtiden men jobbar på att leva i nuet, jag tror så gott om mig själv. Jag är övertygad om tankens kraft, läser Hemligheten och ska se The Secret när jag är klar. En bibel som ska ta mig precis dit jag vill. Tror på boken men tror inte på mig själv. Fin kombination. Jag vet vad som saknas. Jag har en tro på att människor bara agerar när de är tillräckligt desperata. Precis som jag kommer laga min dator när det är tillräckligt viktigt. Min syster ska flytta till USA och Helena bor i Thailand. Vart är tryggheten? Sträva inte efter nya saker, stanna med det du har. Sjukt kräsen, inget duger. Bryr mig om vad andra tycker, vill passa in. Gå min egen väg och samtidigt inte sticka ut. Jag har omöjliga krav på mig själv. Alltid vara stark och aldrig låta någon annan se att jag inte alltid står helt ragryggad. Skriva ett desperat och mystiskt samtidigt som det är så uppenbart blogginlägg med syftet att...? Ingen av låtarna på min playlist duger och ikväll är det bonde söker fru.

Tomorrow it is!

Imorgon kl 9 har jag tenta. Blogg frånvaro beror på att jag pluggat i snitt 10/h dag senaste veckan.
Jag kan!
Jag har laddat med yoga inatt o ska nu sova hela natten med boken under kudden.

Åka bort över dagen

Imorgon ska jag till sthlm över dagen. Det är bara businesskvinnor som åker till andra städer över dagen och så vi i UNF. Haha. Jag sparar alla mina tågbiljetter relaterade till unf för att se hur många det blir på två år. En biljett är 10 cm hög, hur långt tror du att det blir om man sätter ihop alla efter varandra? Jag hoppas jag aldrig tröttnar på att åka tåg.

Tenta veckan har börjat.

Bara Bröst

Märker du hur kvinnans bröst sexualiseras? Märker du hur normerna ifrågasätts? Märker du att kvinnor badar topless för att väcka uppmärksamhet och skapa debatt?

Kolla in intervjun med två coola tjejer från nätverket Bara Bröst den 28/11

Bryssel

Jag har varit i Bryssel. En grym resa med bra människor, härliga möten och lite mer perspektiv på världen. Alkoholpolitik på Europanivå var ämnet. Jag har träffat EU-parlamentarikerna Anna Hedh och Carl Schlyter. Två jättebra människor som konstant jobbar i motvind men som fortsätter för att påverka de övriga 783 parlamentarikerna. Carl var häftig på sitt sätt där han satt i raggsockor och pratade om att den svenska regeringen borde införa punktskatt på den alkohol vi tar in över gränsen för att sedan bli ställda inför EG-domstolen och förhoppningsvis vinna den striden. Men vi har en för feg regering, vi hade en för feg regeringen förra mandatperioden oxå. Anna var en enastående kvinna full av liv och inspiration som verkligen brinner för våra frågor. Henne ska jag rösta på om 18 månader.

Andreas hade en bra genomgång av EU i stort och vad som hänt med alkoholpolitiken sedan vi gick med i EU. Andreas gör ett skitbra jobb där nere och tog väl hand om oss. Att få vara inne i de coola korridorerna i Europaparlamentet kändes spännande, slips is the shit.

Det som Anna sa: "ett steg framåt och två steg bakåt" när det gäller alkoholpolitik på EU-nivå gör att det kan kännas som det vi gör är meningslöst men det positiva som hon såg var att medvetenheten om att alkohol gör skada och är ett folkhälsoproblem ökar i EU. Nu är man iaf överens om att alkohol kan vara skadligt för vissa grupper som ungdomar och gravida kvinnor. Det är stora framsteg och ett känsligt ämnen vi hanterar. Men det finns hopp och möjlighet att fortsätta sprida vårt budskap om vinsten av en restriktiv alkoholpolitik.

De tre dagarna har bestått av mycket mer än seriös alkoholpolitik, här kommer lite bilder.

En mycket känd staty med en kissande pojke finns i en korsning. Långt senare kom man på att man även borde ha en flicka som kissar men hon fick sitta längst in i en lite gränd, inget man hittar om man inte vet om det.

image251 image250
Manneken Pis och Jeanneke Pis

En bit av Berlinmuren utanför EU-byggnaderna
image258
Nathalie, Malin, Jag och Magnus

En schysst byggnad, ruggigt stor. Byggd 1401-1452
image255 image256
Hotell de Ville på Grand Palce. Arkitekten upptäckte ett fel i bygget när det var klart, klättrade upp och hoppade. Hittar du felet på bilden till höger?

Är man i Belgien bör man äta choklad. Vi drägglade i fönstren och gjorde egen chokladprovning på rummet.
image252 image257
SÅÅÅÅ Gott!

En kväll testade vi det alkoholfria utbudet och drack vi goda juicedrinkar och gick på karekoke.
image253 image254
Nathalie, Malin och Magnus dricker jucie och Malin delar ut kort när vi spelar Texas Hold 'em med papperstussar gjorda av toapapper som insats. Mycket roande.

När vi inte lärde oss om alkoholpolitik, kollade in schyssta byggnader, åt choklad eller åkte tunnelbana så gick vi i affärer och hittade en fantastisk leksaksaffär. Jag hittade tex ett puzzel som jag letat efter sedan jag gick på mellanstadiet.
image259
Magnus passar i lila!