Bryssel

Jag har varit i Bryssel. En grym resa med bra människor, härliga möten och lite mer perspektiv på världen. Alkoholpolitik på Europanivå var ämnet. Jag har träffat EU-parlamentarikerna Anna Hedh och Carl Schlyter. Två jättebra människor som konstant jobbar i motvind men som fortsätter för att påverka de övriga 783 parlamentarikerna. Carl var häftig på sitt sätt där han satt i raggsockor och pratade om att den svenska regeringen borde införa punktskatt på den alkohol vi tar in över gränsen för att sedan bli ställda inför EG-domstolen och förhoppningsvis vinna den striden. Men vi har en för feg regering, vi hade en för feg regeringen förra mandatperioden oxå. Anna var en enastående kvinna full av liv och inspiration som verkligen brinner för våra frågor. Henne ska jag rösta på om 18 månader.

Andreas hade en bra genomgång av EU i stort och vad som hänt med alkoholpolitiken sedan vi gick med i EU. Andreas gör ett skitbra jobb där nere och tog väl hand om oss. Att få vara inne i de coola korridorerna i Europaparlamentet kändes spännande, slips is the shit.

Det som Anna sa: "ett steg framåt och två steg bakåt" när det gäller alkoholpolitik på EU-nivå gör att det kan kännas som det vi gör är meningslöst men det positiva som hon såg var att medvetenheten om att alkohol gör skada och är ett folkhälsoproblem ökar i EU. Nu är man iaf överens om att alkohol kan vara skadligt för vissa grupper som ungdomar och gravida kvinnor. Det är stora framsteg och ett känsligt ämnen vi hanterar. Men det finns hopp och möjlighet att fortsätta sprida vårt budskap om vinsten av en restriktiv alkoholpolitik.

De tre dagarna har bestått av mycket mer än seriös alkoholpolitik, här kommer lite bilder.

En mycket känd staty med en kissande pojke finns i en korsning. Långt senare kom man på att man även borde ha en flicka som kissar men hon fick sitta längst in i en lite gränd, inget man hittar om man inte vet om det.

image251 image250
Manneken Pis och Jeanneke Pis

En bit av Berlinmuren utanför EU-byggnaderna
image258
Nathalie, Malin, Jag och Magnus

En schysst byggnad, ruggigt stor. Byggd 1401-1452
image255 image256
Hotell de Ville på Grand Palce. Arkitekten upptäckte ett fel i bygget när det var klart, klättrade upp och hoppade. Hittar du felet på bilden till höger?

Är man i Belgien bör man äta choklad. Vi drägglade i fönstren och gjorde egen chokladprovning på rummet.
image252 image257
SÅÅÅÅ Gott!

En kväll testade vi det alkoholfria utbudet och drack vi goda juicedrinkar och gick på karekoke.
image253 image254
Nathalie, Malin och Magnus dricker jucie och Malin delar ut kort när vi spelar Texas Hold 'em med papperstussar gjorda av toapapper som insats. Mycket roande.

När vi inte lärde oss om alkoholpolitik, kollade in schyssta byggnader, åt choklad eller åkte tunnelbana så gick vi i affärer och hittade en fantastisk leksaksaffär. Jag hittade tex ett puzzel som jag letat efter sedan jag gick på mellanstadiet.
image259
Magnus passar i lila!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback