Stora skillnader på ungas uteliv

Idag släpper UNF en rapport om ungas uteliv i kommunerna. Genom en enkätundersökning framgår det att det är stora skillnader mellan kommunerna och vilken möjlighet unga har till inflytande, tillgången och utbudet av nyktra mötesplatser och vilka drogförebyggande insatser kommunen gör under alkoholtäta högtider.
Hela rapporten kan du läsa här
Kolla in din kommun och hur den har svarat här
.
En sammanfattning om hur det ser ut nationellt kan du läsa nedan

Det ska inte spela någon roll var unga växer upp. Det ska finnas förutsättningar för alla unga att välja nyktra mötesplatser med generösa öppettider och varierad verksamhet. Så ser det inte ut. Skillnaderna mellan vad kommunerna erbjuder och ungas möjlighet till inflytande är stora.

Många kommuner har forum för att ungas åsikter ska tas tillvara på, men strategier för att öka inflytandet saknas i hälften av kommunerna. Fåkommuner målgruppsanpassar information om beslut som tagits och inte ens i hälften av kommunerna deltar unga aktivt i beslutsprocessen.

Majoriteten av kommunerna gör flertalet satsningar för att minska alkoholkonsumtionen under alkoholtäta högtider. Däremot är kommunerna riktigt dåliga på att ha ökad tillsyn av alkohollagen under dessa helger. Det kan röra sig om att kontrollera butiker som säljer folköl och om krogar serverar alkohol till minderåriga eller överserverar.

Nästan alla kommuner erbjuder fritidsgårdar eller liknade som nyktra mötesplatser för unga, vilket är mycket bra! Öppettiderna varierar och bara hälften är öppna när de behövs som mest, under fredags- och lördags kvällarna. Utöver fritidsgårdar är kommunerna ganska dåliga på att erbjuda andra nyktra mötesplatser som är kostnadsfria, så som sportevenemang, kulturarrangemang och studiecirklar. Detta innebär att många kommuner har hög potential att nå de yngre unga invånarna i kommunen. Däremot är det ytterst få i åldern 16 och uppåt som nyttjar fritidsgårdar vilket gör att deras möjlighet till nyktra mötesplatser reduceras betydligt.

Under gymnasiet är det många unga som har sin alkoholdebut och vi vet att var femte ung i åldern 16-19 år dricker alkohol för att de inte finns något annat att göra. Konsekvenserna av många kommuners frånvarande uteliv för unga och låga möjlighet till inflytande innebär en onödigt hög alkoholkonsumtion bland minderåriga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback