Mötet med Mona

I söndags var som sagt Mona Sahlin med på Maktsalongerna och Sara Haraldsson förde ett samtal med henne om jämställdhet och ledarsskap. Det här tog jag med mig.

Monas ledarskap
 • Ta ansvar för organisationens beslut, skyll inte ifrån dig
 • Skapa en stämning i styrelsen där alla säga vad de tycker
 • Lev efter devisen att det privata är politiskt och se dina egna privata erfarenheter som viktiga erfarenheter
Mina tankar: Låter klokt, är bra på del ett och två, sämre på numer tre.

Monas tips
 • Våga misslyckas!
 • Bilda en kräkklubb med några få människor du verkligen litar på och häv ur er allt ni behöver för att lätta på trycket.
 • Fortsätt vara förbannad
 • Lär dig retorik och våga erkänna att du vill ha makt.
 • Var stolt om/när du bryter en norm. Det betyder att du går före och är en förebild.
Mina tankar: Jag är ganska ofta arg både över alkohol och jämställdhet men gör inte alltid något konstruktivt av det. Men det är hela poängen, det går bra attt bara vara förbannad. Kräkklubbar har jag vilket är skönt och bli bättre på retorik är ett måste.
Monas kloka ord
Bestäm dig för vad du inte kan kompromissa om.
För min del i UNF är det sällan jag behöver tänka den tanken, oftast är vi så överens att jag inte känner att jag måste reservera mig eller avgå. Men däremot inom jämställdheten i samhället och i mina privata relationer så finns det saker jag vet att jag inte kommer kunna kompromissa om. Exempel är:
 • Köpa utomsvenskt kött
 • Bjuda mina barn på alkohol
 • Behandla mina barn för flickigt eller pojkigt
 • Att slänga batterier i soporna
Ju högre upp i karriären och ju mer förtroende du får desto större blir förväntningarna på dig.
Min fråga till mig själv blir om jag vill ha det. Jag räknar inte med att ordförande för UNF kommer vara det största uppdraget jag kommer ha i mitt liv. Kanske det som jag är mest stolt över men inte det svåraste. Frågan blir om jag vill ha större utmaningar, klättra i karriären och därmed leva under ännu större press. Jag vet inte än, vissa dagar vill jag bara ha min gård med hästar och andra dagar vill jag förändra världen och stå i framkant. Det visar sig vilken väg jag kommer gå.
Vi måste skapa systerskap där tjejer stöttar varandra. En kvinnas framgång är alla kvinnors framgång, precis som - en förtryckt kvinna är ett bevis för att alla kvinnor är förtryckta.
Jag måste skärpa mig. Jag måste sluta se kvinnor som rivaler och bara glädjas på deras framgång jämt. Om det ska bli jämställd måste kvinnor utvecklas, kliva fram, ta plats. Och jag måste stötta dem oavsett om jag inte håller med dem i deras politiska åsikter, tycker att de lever roliga liv eller har en skön personlighet. De förtjänar framgången och jag är glad för dem. punkt.
Köp aldrig söthetsstämpeln!
Det är svårt att vara snygg och kompentent samtidigt. För på ett sätt blir jag ju glad varje gång nån kommenterar att jag är snygg men samtidigt så tar det uppmärksamhet från min kompetens. Jag vill bli sedd för det jag gör och den jag är inte hur jag ser ut samtidigt som jag ju vill se bra ut och tycker om att piffa till mig. Det viktiga blir att fortsätta vara snygg, inte anpassa mig för att passa in i en norm om hur en person i en ledande position ska se ut och samtidigt aldrig låta mig nedvärderas för att jag bryr mig om hur jag ser ut.
Vilka kvinnor!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback