Unga som ska "stå emot"

Idag på första uppslaget i Metro är UNF:aren Moa Holmström med. Hon kommenterar hur det är att inte dricka alkohol med ett grupptryck som från 13 års ålder stiger med en förväntan om att alla ska konsumera alkohol. På Metros förstasida i den tryckta tidningen står det att rekordmånga dött i olyckor i Thailand i år, hög alkoholkonsumtion tros vara anledningen.
Många ser det som att unga på olika sätt måste stärkas i att kunna säga nej. Nej till att ha sex när de inte vill, nej till att inte dricka alkohol och nej till följa med sina vänner på dumma upptåg. Detta är fel ur flera perspektiv. För det första ska ingen 13-18-åring behöva säga nej till alkohol. Det ska vara självklart att säga ja till alkoholfritt men debatten och diverse alkoholmaterial som finns i bl.a. skolorna handlar om att unga ska lära sig att säga nej. För det andra, när ska vi börja prata om att lära unga att inte pressa på? Varför ska ansvaret ligga på den enskilda individen och inte på hela gruppen? Vi borde jobba med de som skapar grupptrycket istället! För det tredje så handlar tonåren om att bli vuxen och testa "vuxna" saker, därav dricker många unga alkohol, för att föräldrarna gör det. Igår publicerde Accent en artikel om att barn som ser deras föräldrar berusade tenderar att dricka mer själva. Inte så konstigt, man röstar ofta på det parti som ens föräldrar gör och köper ofta bregott om det är bregott som stått på köksbordet i alla år.
Det vore på sin plats att lägga ansvaret på den som förtjänar det. Föräldrar och kompisar som hetsar. Inte varje enskild person som ska "klara av" att stå emot, säga nej, låta bli. Hur kul är det? Frågan borde handla om att säga ja till det man vill göra, inte nej till det man inte vill göra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback