Alkoholen som ursäkt - på sin spets

I november uppmärksammades en HD-dom där gärningsmannen varit så berusad att uppsåt inte kunnat bevisas. Det skrevs en rad debattartiklar på ämnet, bland annat den här. Idag har jag varit på ett seminarium med Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, som är en av de som varit mest aktiv i debatten kring detta. Johan Pehrson, justitieutskottet, (FP) deltog oxå. Från seminariumet tar jag med mig följande
1. När en HD ska ta ett beslut som strider mot rådande praxis ska alla 16 jurister kallas in. Inte bara de 5 jurister som bedömer just det målet. Detta gjordes inte första gången, andra gången hänvisades till den första gången. Tredje gången gäller ett ärende som är aktuellt just nu (samurajmålet)
2. Alla (enligt Johan) i riksdagen menar att det är befängt att alkoholen blir ett skydd för förövraren. Om även samurajmålet visar att alkoholpåverkan gjorde att uppsåt inte gick att bevisa så måste det ske en lagändring.
3. I jurisvärdlen verkar man vara överens om att det finns dom som blir aggresiva av alkohol. att alkoholen gör folk aggressiva. Ingen kunskap om fake free finns.
4. De två senaste HD-domarna signalerar att om personer bara super sig tillräckligt fulla så minskas straffet, då går det ju bara att skylla på att hen var för full för att uppfatta att personen gjorde motstånd vid ett övergrepp.
Det blir spännande att se vad Samurajfallet får för dom. Advokaten till den åtalade har sagt "Det mesta tyder på att min klient inte hade insikt att det var hans flickvän - eller ens en människa - som han skadade." Utgångspunkten är ju snedvriden.
Jag tror att det finns en väldig samstämmighet i samhället att alkoholpåverkan inte ska kunna mildra omständigheterna bara för att man inte kan bevisa att personen "visste vad hen gjorde" "insåg vilka konsekvenser handlingen kunde få" osv. Samtidigt som vi lever i ett samhälle där alkoholen ursäktar en rad beteenden. Lite stryk kan man få räkna med om man går ut en kväll, alkoholen gjorde mig ju så arg. Lite tafs hit och dit är inte okej men en del av kroglivet och hen ville ju bara visa intresse. I teorin är det få som tycker det är okej, men på plats i vimlet så låter folk det passera.
Alkoholen gör människor trötta, mindre intelektuella och skapar sämre koordinationsförmåga. Alla andar känslor är kommer från en förväntan om att bli på ett visst sätt som i kombination med att beteenden är accepterat och ibland till och med eftersträvansvärt gör att personer kommer fortsätta låta alkoholen vara ursäkt för slagsmål, otrohet och diverse misstag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback