Seminarium om unga som framtidshopp eller rebeller

Idag har jag varit på Ideell Arenas seminarium om unga som framtidshopp eller bångstyriga rebellar. En mycket intressant förmiddag. Det väckte två tankar om ålder och två om kön.
  • Varför måste vi ha en ungdomsorganisation inom IOGT-NTO-rörelsen? Vad är det med "ung" som gör att denna grupp måste särskilja och vara en egen organisation. Varför har vi inte en mansorganisation och en kvinnoorganisation och varför är det just scouting som måste vara en egen organisation när det lika gärna skulle kunna vara nykterhetsrörelsens kulturförbund. När alla brinner för samma fråga, i vårt fall nykterhet, varför måste vi ändå dela upp oss i olika åldrar? Frågan kan tyckas onödig, unga är en egen grupp med egna behov och några som behöver organisera sig själva för att kunna få utrymme. Är vi verkligen så diskriminerande inom IOGT-NTO-rörelsen att barn, unga och scouter måste skapa egna organisationer?
  • UNF är ingen planskola där vi bygger framtidens samhällsmedborgare. Att se på UNF på det sättet är säga att det UNF gör är på låssas. Vi är här och nu och vi gör reell skillnad och har riktig makt. Vi är här och nu och det är nu vi vill föra fram våran åsikt och påverka, inte skola oss på låssas för att sen när vi växer upp jobba med de riktiga frågorna.
  • Vad är egentligen kvinnligt ledarskap och varför finns det begreppet? Det är samma sak som att säga festa nyktert. Att leda kvinnligt innebär att ställa sig själv utanför ledarskapsnormen och lägga till ett ord för att vi ska förstå vad vi egentligen menar på samma sätt som att festa nyktert innebär att festa=alkoholintag. Vilket ju inte alls stämmer enligt vår definition av fest.
  • Varför är det så lätt att välja de som är lika en själv. Det sägs ofta att män rekryterar män och som strategi av det borde kanske jag rekrytera andra kvinnor till högre poster som ska tillsättas. Men, jag vill inte kvotra in folk samtidigt som jag inser att det är precis det som många män gör omedvetet så varför skulle det vara så fult om jag gjorde precis det som många män gör? En klok man som är chef på en bank som jobbar aktivit med jämställdhet sa: Vi behandlar folk lika. Men vi här är manlighet norm och därför är det lättare för killar att passa in än tjejer. Visst är det så! Så länge manlighet är norm vad gäller tex chefande så kommer kvinnor per definition vara sämre chefer samtidigt som de flesta är överens om att män och kvinnor är lika dugliga till att chefa. Men som sagt, den där manliga normen gör att kvinnor får jobba i motvind.
Spontana tankar på det?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback