Lite genusanalys på Tjuvarnas jul

När SVT gör barnprogram är det ofta genomtänkt. Observerar gör, inte visar. Tjuvarnas jul handlar om mycket mer än rika och fattiga och att ge och ta. På många sätt är den en förebild för framtidens barnprogram ur ett jämställdhetsperspektiv.
  • Två av de största ledarna är kvinnor, Diriktörskan och Madame Bofvén
  • Dom två smarta tjuvarna är kvinnor, de tre lite mer korkade är män
  • Det var en pappa som tog hand om sitt barn
  • Charlie är tjej och viljestark och självständig
Lite sämre är dock att den coola tjejen fick namnet Charlie. Visserligen är det ett andorogynt namn men 4500 killar heter det och 200 tjejer. Kanske fanns det en tanke med det men jag hade hellre sett ett riktigt flickigt namn på en så tuff tjej. Som Madelene, Veronica eller Josefin. En annan kass sak är att det fortfarande är heterosexuellt all the way. Det känns inte särskillt 2011
I sista avsnittet firar borgmästaren och polismästaren att de fått fast alla tjuvar. De snappsar och sjunger hej tomtegubbar. Det finns tusen sätt att visa barn hur man kan fira. Tomtebloss, tårtor, ballonger, dans. Kunde inte SVT komma på något bättre än sprit? Alkohol är ett vuxenproblem och aldrig ett ungdomsproblem. Det är vuxna som lär barn att dricka. Inget annat. Jag har skrivit en debattartikel om SVT som reproducerar alkoholnormen för några veckor sen.

Kommentarer
Postat av: Jennifer

Men från början hette hon Ingmari men det passade inte för en klappsnappare. Men nog lär hon inte ha blivit helt personlighetsförändrad av att få nygg namn. Jag reagerade också på att Gerda löser det hela med den onda barnhemsföreståndaren genom fysiskt våld.

2011-12-26 @ 22:32:47
Postat av: Lindy

Just det, det tänkte jag oxå på. Både hennes namn och Gerdas käftsmäl. Kanske var inte Ingmari tillräckligt tufft.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback