Fotbollsmatch

Igår var jag på en fotbollsmatch typ ett "korpenlag" i vår by. Kijitoyama - Mwenge slutade 2-1. Hemmavinst även om jag inte såg hela matchen. Det var en stor skara människor som samlats för att tiita: 30 småkillar, 20 ungdomskillar som hejjade på hemmalaget, 20 mwengesupportrar och så jag: den vita tjejen. Småkillarna kollade mer på mig än på matchen.

Jag kom till fotbollsplanen innan matchen började och jag kände ingen som var där. Jag kände mig rätt lost och satte mig ned för att vänta. Först kom det fram ett gäng kvinnor, vi utbytte lite ord på knagglig swahili och knagglig engelska. En av kvinnorna frågade efter 100 shilling (60 öre) jag visste inte vad jag skulle göra men gav dom till henne. Sen började tre av kvinnorna gapskratta och gick därifrån tillsammans med de andra. Jag fattade ingenting. Ibland fattar jag ingenting av den här kulturen.

Sen satt jag där och väntade och det gick förbi ett antal barn och några lite äldre killar. En av dom vågade sig fram och vi satt o pratade lite på engelska. Barnen skockades runt oss där vi satt, jag kände mig som en apa på zoo. Vi snackade lite och sen ställde han en fråga jag inte fattade. Jag såg frågande på honom och han sa:
- Du förstod inte vad jag frågade va?
- Nej.
- Jo jag undrade om du hade någon pojkvän?
- Ja det har jag, svarade jag för enkelhetens skull. Allt för att slippa snacket om att han så gärna vill ha en flickvän, gärna en vit med så fiiin hy. Att jag gärna fick träffa hans föräldrar och komma hem till honom. För det är så det funkar här. Det är dom frågorna man (jag)  får om jag säger att jag är singel.
Sen frågade han om min pojkvän var från Tanzania och jag sa ja.
- Bra, bra att du valt en kille som är svart.
Sen gick han, sa att jag kunde komma förbi hans affär om jag ville.

Vad är det här? Varför är jag bara intressant om jag är singel? Det är så tyligt och varje gång folk pratar med mig så hoppas jag att det ska vara för att jag är jag. Men det är inte så. De pratar med mig för att jag är vit, för att jag troligvis oxå är rik och det skulle vara så fantastiskt att få komma till Sverige med mig. Hur vet jag är när jag är utnyttjad och när folk gillar mig för att jag är jag?

Jag vill tro och hoppas att rastakillarna hänger med mig för att jag är jag. Men jag vet inte säkert och jag skulle bli så himla ledsen om det visar sig att det bara handlar om pengar och hudfärg. Folk på gatan är okej, men rastakillarna är mina kompisar, folk jag faktiskt bryr mig om. Men jag kan ju inte ha inställningen att alla ska utnyttja mig, då kommer jag inte orka med att leva här. Det är svårt, det är kulturkrockar hela tiden och det är jag som är vit och rik.

En äldre kille sålde hemmarullade ciggaretter. Jag vet inte till vilka han säljer men jag antar att man kan vara hur ung som helst. Allt handlar om att vara cool. En ung pappa/bror bar på en ettårig unge som hade haschlöv på strumporna. Några killar i laget rökte ciggaretter samtidigt som de värmde upp. Vacker kontrast.

Småkillarna ser upp till killarna som spelade matchen. De är deras idoler och deras förebilder. Det dom gör kommer oxå småkillarna göra. Kivuri, en av rastakillarna är lagkapten och en liten unge skrev hans namn i sanden "kkk - kivuri". Tur att Kivuri är en av dom bra, en av dom som varken röker eller dricker. Love and respect!

Kommentarer
Postat av: Anna-Carin

Jag ser dig framför mig när jag läser det du skrivit och jag ler för mig själv. Klart att det är hudfärgen de ser först men sen är jag övertygad om att de ser dig, LINDA. Du ger dem i allafall chansen. Du bjuder på dig själv på ett underbart sätt! Vi har ju olika sätt att se, tolka och hantera situationer bl a utifrån vår kultur, uppväxt, historia osv.spännande för dig att få ta del av deras kultur. STOR KRAM

2007-03-12 @ 18:37:21
Postat av: Anonym

hej du,

mitt råd är att kanske söka dig till dem som är lite mer van vid musungos. själv hittade jag vänskap i en kille som var servitör på vitingställe, genom honom blev jag presenterad för en mängd schyssta människor. han lät dem itne göra mig till viting, utan mig som person!

kanske inte är det lättaste rådet, men kankske värt ett försök

//kampala 2001. samma organistion som du! ;)

Postat av: Anonym

hej du,

mitt råd är att kanske söka dig till dem som är lite mer van vid musungos. själv hittade jag vänskap i en kille som var servitör på vitingställe, genom honom blev jag presenterad för en mängd schyssta människor. han lät dem itne göra mig till viting, utan mig som person!

kanske inte är det lättaste rådet, men kankske värt ett försök

//kampala 2001. samma organistion som du! ;)

2007-03-12 @ 19:31:12
URL: http://punaniii.blogspot.com
Postat av: Hans

Hej,

En gång för alla, det heter inte haschlöv. Vad du förmodligen tänker på är ett cannabisblad alt. marijuanablad. Här i ligger en stor skillnad, då hasch inte är växt i sig, utan består av sammanpressad resin och koda från cannabisplantan.

2007-03-13 @ 16:44:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback